Merhaba,
9 Eylül tarihinde girmiş olduğum PMP sınavını geçtim. Desteğinize teşekkür ederim J
Sınavda Planning’ten Proficient, diğer kısımlardan ise Moderately Proficient aldım.
Sınavdan 4 gün önce yaptığım 200 soruluk örnek testten 74.5 puan almıştım.
Sınav ile ilgili deneyimlerimi kısaca paylaşayım:
– Sınava RITA’nın kitabından çalıştım. Soru çözmeden önce kitabı bir kez notlar alarak okudum, 50-60 saatimi aldığını tahmin ediyorum. İkinci kez okumaya başlamadan önce bölüm sonlarındaki soruları çözdüm. İkinci okumayı çok hızlı yaptım. Aynı zamanda 3 günlük sınava hazırlık eğitimi sorularını da çözdüm. PMBOK kitabına hızlıca göz gezdirdim, çok detaylı okumadım. Aldığım 81 saat ders haricinde, 100 saat çalıştığımı tahmin ediyorum. Sınava hazırlanmak için 1 hafta iş yerinden izin aldım.
– Sınav soruları beklediğimden daha zordu. Sorular çözdüğüm sorulara göre daha uzundu. Sınavın ilk 1.5 saatinde yetiştirememe korkusu yaşadım, fakat zaman ilerledikçe hızlandım. Sınavı bitirdiğimde 18 dk vardı. Şüphelenip işaretlediğim sorulara döndüm kalan sürede. İşaretlediğim soru sayısı çok fazlaydı, tahminen 70 civarındaydı.
– Paydaş yönetimi ve Değişiklik control yönetimi ile ilgili çok fazla soru vardı, o dikkatimi çekti.
– İlginç olduğunu düşündüğüm bir nokta da, 3 adet beta dağılımı ile ilgili hesap sorusunun gelmesiydi.
– Bolluk ve kritik yol ile ilgili hesap soruları gelmedi.
– Sınavı Türkçe destekli aldım, fakat bazı sorularda İngilizcesini okumam gerekti. Çünkü Türkçe çevirilerde bazı cümleler daha farklı yorumlanabiliyordu. Türkçe ifadesi tam anlaşılamayan soruların ingilizcesini okumanın doğru cevabı bulmak için daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Umarım verdiğim bilgiler, daha sonradan sınava girecekler için faydalı olur.
Selamlar
Ismail Hakan Uluyol
Siemens Sanayi ve Ticaret A.S.
————–o—————-
Merhaba Gökrem Hocam,
Bugün PMP sınavını geçtim çok şükür. İyi bir haber olduğu için yazmak istedim 🙂
Bu sınava ikinci kez girmiş oldum. İlki, geçen sene Ekim ayında olmuştu ve maalesef o zaman geçememiştim. İkinci sınava ise bir yıllık süremin bitimine iki gün kala girmiş oldum ve çok şükür bu sefer sonuç olumlu oldu.
Çalışma takvimim hakkında bilgi vermek gerekirse; sizinle Haziran ayında yaptığımız eğitimlerin faydasını gördüm. Sonrasında PMBOK ve RİTA ağırlıklı bir program yapmıştım, ama sadece PMBOK’ı bitirebildim. İlk sınavda Rita’ya biraz çalışabilmiştim. Bir de mobil telefona indirdiğim uygulamalar vardı, bunları da fırsat buldukça metroda, vs yapmaya çalıştım. Bu uygulamaların faydasını, konuyu sıcak tutmak ve arada bir iki tane basit de olsa bir şeyler öğrenmek olarak özetleyebilirim. Sizin podcastleri de Haziran ayında dinlemiştim.
Eğitimdeki soruları son hafta biraz tekrar ettim, aslında hepsini de yapamadım.
İlk sınavdan farklı olarak bu sınavda hem Türkçe hem de İngilizce seçeneklerini işaretledim. Genelde İngilizce ağırlıklı gitmiş olsam da, sonlara doğru yorgunluk ve dikkat eksikliği başladığında, Türkçe soruların faydasını gördüm. Önce hızlı bir şekilde Türkçe okuyup, sonra İngilizcesine dönmek bana hız kazandırdı.
Sınavda hiç mola vermedim, tüm sorular bittiğinde sadece 4 dakikam kalmıştı. Özellikle sonlara doğru uzun metinli sorular insanı yıldırıyor, ama Türkçe bu noktada işe yaradı.
Hesap kitap yapmayı gerektiren sorular fazla değildi, 4-5 adet çıktı diye hatırlıyorum. Scheduling konusunda network diagramlarla ilgili iki soru vardı.
Sonuç olarak , Initiating, Planning ve Closing Proficient, Executing ve Monitor and Controlling Moderately proficient.
Bundan sonra sırf zevk için Rita’nın kitabını okumayı planlıyorum 🙂 Sindire sindire sınav stresi olmadan okuyacağım inşaallah…
Desteğiniz, katkınız için tekrar teşekkürler.
Görüşmek dileğiyle,
Syg
Emre Oskaylar, PMP 🙂
—————————–o—————————
—————————–o—————————
5 Ocak 2016’da ben de PMP oldum, çok şükür. Bunun için her şeyden önce Gökrem hocama teşekkür etmek istiyorum, sınava çalışma stratejisini ve tüyolarını bizimle paylaştığı için…
Sınava giriş öncesinde Gökrem hocanın 6 günlük eğitimini aldım. Daha sonraki çalışmalarımda fark ettim ki bu eğitimler konunun sadece genel hatlarını değil, detaylarını ve kilit noktalarını ele alacak şekilde tasarlanmış. Eğitim dokümanları, bundan sonraki Proje Yönetimi çalışmalarımda da sıklıkla başvurabileceğim bir kaynak olarak arşivimde yer alacakJ
Eğitimler haricinde, PMBOK’ı okumaya çalıştım. İlk 3 konuyu okuduktan sonra çok sıkıcı olduğuna kanaat getirdim ve arada bir bakmak üzere kenara koydum. Head First PMP kitabını edinip bütün ayrıntılarına kadar okudum. Kitabı okurken, alıştırmaları, bulmacaları dahi atlamadan çözdüm. Bu kitap, eğitim metodolojisini “oyunla öğrenme” şeklinde tanımladığından PMBOK’a göre daha eğlenceli ve hızlı bir şekilde ilerledi. Artı olarak, bu kitapta süreç girdi, çıktı ve araçları görselleştirilerek anlatıldığı için zihnimde daha somut, daha kalıcı bir şekilde yer edindi. Bu yönlerden, PMP’ye hazırlanacaklara Head First PMP kitabını öneririm.
Eğitim notları ve Head First PMP odaklı 1 aya yakın çalışma sonunda, sınavın da 11 Ocak 2016 tarihinde değişeceği bilgisine istinaden sınav tarihi almak için başvuruda bulundum. İstanbul’da uygun yer kalmadığı için Ankara’da 5 Ocak 2016 tarihine sınav tarihi aldım. Ankara’da sınava girdiğim Türk-Amerikan Derneği binası fena değildi. Sınav sırasında sınav ortamından kaynaklanan herhangi bir problemle karşılaşmadım. Sınavı Türkçe desteğiyle aldım ve bu konuda da bir problem yaşamadım.
Sınavın içeriğine geldiğimde; öncelikle sınava hazırlık öncesine göre zaman daha hızlı geçti. Sorular daha uzundu ve direkt bilgi sorularından çok olay/yorum soruları şeklindeydi. Soruların çok büyük bir kısmı değişim yönetimi, risk yönetimi ve tedarik yönetiminden geldi. Özellikle, değişim yönetimini tam anlamıyla sindirmeden sınava girilmemesi tavsiyesinde bulunmak isterim. Bunun yanında, etik ve mesleki davranış ilkelerinden tek bir soru bile çıkmadı. Kapsam, zaman, maliyet yönetimi gibi temel konularda beklediğim kadar soru geldi. Bunlara yönelik grafik, sayısal sorular beklenen dağılımdaydı. Sınav esnasında, bu tarz soruların sayılarının daha fazla olması konusunda sürekli içimden dua ettim, zira tek emin olabildiğim sorular bunlardıJ Kalite yönetimi de beklediğimden az soru çıkan konuların başında geldi.
Sonuç olarak, yaklaşık 1 aylık tempolu çalışma sonucunda PMP sertifikasını almaya hak kazandım. Bunda, Gökrem hocamızın yol göstermesi ve bilgi birikimini aktarmasının çok büyük rolü oldu. Kendisine bunun için tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Bu yola girmeye niyetlenenlere de kolaylıklar ve sonunda da başarı diliyorum.
Ali Özhan Gürel
27.1.2016
—————————–o—————————
Merhaba,
11 Ocak’ta sınava girdim, acılı ve dar bir çalışma sürecinin sonunda PMP sertifikamı aldım:)
Sınava hazırlık aşamasındayken, paylaşılan yorumları gördükçe inancım arttığı için ben de sınav deneyimimi paylaşmayı borç bilerek yazıyorum:)
Sınava Hazırlık:
Gökrem hocamızdan proje yönetimi kursunu çok önceden almış olmama rağmen, yeni kaynaklar bularak sınav hazırlığına Aralık ayında başladım. En önemli kaynağım Rita oldu. Kitabın tamamını 1 kez okumayı bitiriyordum ki, PMI’ın içerik değişikliği için açıkladığı son gün olan 11 Ocak 2016’da açık yer buldum (İstanbul için Aralık ve Ocak ortasına kadar yer bulunmuyordu). Hemen yeri alınca, elimde çalışmamı bitirmek için 2 hafta kalmıştı ve bu sürede işe gitmeye devam etmeliydim.
Kalan konuları Rita ile bitirip HeadFirst üzerinden tüm konular için gözden geçirme yaptım. Bu iki kitaptaki konu sonundaki soruları çözdüm. Soruların cevaplarındaki açıklamaları okumak çok önemli. Soruları nasıl yorumlamak gerektiği konusunda yardımcı oluyor ve söyledikleri tiplerde soru çıkıyor.
Zayıf noktamı input-output ve tool-techniques olarak belirledim. Bunun için PMBOK’tan tüm konular için bu alanlara baktım.
PMBOK sayfa 423’ten itibaren yapılan özetler hayat kurtarıcı:) Daha önce PMBOK’tan çalışmış olmayı dilerdim, çünkü input-output ilişkisini çok güzel yansıtıyor. Bu yüzden çalışmayı Rita üzerinden paralelde PMBOK ile yapmanızı tavsiye ederim. Rita’nın bölüm/başlık algısı çok çok kötü, hatta kendim yazarak ana hatları çıkarmak zorunda kaldım. Yaklaşık 35 sayfalık bir özet çıkardım. Sınavdan önce son gün bu özetin üstünden geçtim.
HeadFirst ise, Rita’ya göre daha yetersiz, daha az detay veriyor ancak okuması daha akıcı diye düşünüyorum, yine de earned value sorularında HeadFirst daha başarılı.
Her halükarda tek okuma yeterli olmuyor, 2. kere okuduğumda genel mantığı anlamak daha kolay oldu.
İki tane deneme sınavı yaptım, sınava 2 gün kalmıştı:) Hocamızın paylaştığı final sınavı ve HeadFirst sonundaki deneme sınavından ortalama %75 aldım.
2- Sınav Yeri
İnternette sınav yerleri için paylaşılan yorumlar beni korkutmuştu, aç ve susuz zorlu bir 4 saat geçireceğimi düşünüyordum, ancak başarılı bir sınav ortamı sunuluyor İstanbul’da. Kalabalık olmasına rağmen sessiz, ısıtması makul, yiyecek ve içeceğinizi molada kullanmak üzere dışarı bırakma imkanı var. Deneme sınavlarını 4 saat sınava uygun şekilde yapmış olmam gerçek sınav öncesinde faydalı oldu.
3- Sınav Anı
Sınava başlamadan önce, verilen kağıda formülleri ve PMBOK process group and knowledge area mapping tablosunu çizdim. Bu tablo çok yardımcı oldu, en az 5 soruyu hızlıca çözmemi sağladı. Genel olarak sınav soruları, deneme ve konu sonu sorularından daha kolaydı. Yine de sınav öncesinde hızlı okuma veya tüm seçenekleri okumama yüzünden yanlışlarım olduğunu bildiğim için, tüm soruları emin olsam dahi en az 2 kere okudum. O yüzden sınav süresini son 20 dakika kalana kadar kullandım. Sorunun başından önce, esas soru cümlesini okumak çok faydalı, gereksiz bilgileri eleyerek zaman kazanabiliyorsunuz. Hesaplama soruları dahil bu şekilde birkaç soru vardı.
Sınava İngilizce hazırlandım, Türkçe dil desteği de kimi sorularda yardımcı oldu. Critical path, earned value, project charter, contract types üzerinde bolca soru vardı. Seven basic quality tools üzerinde daha çok çalışmış olmayı dilerdim, Rita da bu konu için yetersiz kaldı, farklı kaynaklar araştırabilirsiniz. Sınavda sorular bence oldukça başarılıydı, genel mantığın anlaşılıp anlaşılmadığını ölçmeye yönelikti. Tabi bunun aynı zamanda pek çok ezber içermesi de sınavın zorlayıcı tarafı oluyor.
Kısa zamanda hazırlanmış olduğum için akşamlarımı ve hafta sonlarımı PMP hazırlığı ile geçirmiş olsam da, böyle emek ve ezber gerektiren bir çalışmanın zamana yayıldığında daha verimsiz olacağını düşünüyorum. Kurs üzerinden geçen zamana rağmen bana destek olan Gökrem hocamıza tekrar teşekkür ederim.
Sınava girecek herkese başarılar diliyorum:)
Serap Bölücü, PMP
13.1.2016
—————————–o—————————
Merhabalar,
Ben de 5 Ocak günü yani yeni sınava kalmadan PMP sertifikasını almaya hak kazandım. Bu süreçte öncelikle Gökrem Hocama, sonra da eğitim konusunda desteğini esirgemeyen kurumumuza (Türk Telekom) teşekkür etmek isterim.
Sınava gelirsek yaşadığım eksiler de artılar da oldu. Önce eksilerden başlamak gerekirse Etik ve Mesleki Davranış İlke’lerinden hiç soru çıkmadı. Buradan yaklaşık 15 soruyu cebime koyarım diye düşünüyordum. Yani evdeki hesap çarşıya uymadı 🙂
Değişiklik Yönetimi ve Risk Yönetiminden çok soru geldi. Değişiklik Yönetimini bekliyordum ama Risk Yönetimi açıkçası bu kadar tahmin etmiyordum. Diğer bölümlerden de sorular geldi ama mesela Kalite’den, Kapsam’dan daha fazla soru beklerdim.
Gerçek sınavın deneme sınavlarından daha zor olduğunu ve kişiyi ikilemde bırakan çok fazla soru olduğunu düşünüyorum. O yüzden deneme sınavlarında aldığın notun 10 puan düşüğünü alırsın diyenlere artık hak veriyorum 🙂
Sınavın artı yanlarına gelirsek Kazanılmış Değer, Öngörü Tahminleri (Tahmini Tamamlama Maliyeti, Tamamlama İçin Gerekli Performans Indeksi, vb), Kritik Yol&Bolluklar, İletişim Kanalları Sayısı, Beklenen Parasal Değer gibi sayısal sorulardan da çok fazla geldi. Sınava hazırlanmaya başlarken inşallah sayısal çok soru olmaz diyordum ama muhtemelen bu sorular sayesinde başarılı oldum. Formüller çok basit olduğu için siz de gözünüzde büyütmeyin lütfen. Basit formüllerle bu soruları doğru cevaplayabilmek sınav içinde özgüveninizi de yükseltiyor. Metin sorularında çelişkide kaldığınız zaman sınav acaba iyi gitmiyor mu diye düşünürken bu sorularla tekrar moralleniyorsunuz.
Sınava gerçekten baya çalıştım ama çalışırken de inanın sınavı düşünmekten daha çok iş hayatında doğru ve yanlış yaptıklarımızı düşünerek neleri uygulayabileceğimizi tespit etmeye çalıştım. O yüzden açıkçası çalışırken keyif aldım 🙂
PMBOK’ı okudum ama tavsiyem bence tamamını okumayın, tabloları&şemaları inceleyin ve bunlara ait açıklamaları okuyun. Bu kadar detaylı bir sınava İngilizce hazırlanmak samimi konuşayım gözümde büyüdü ve Türkçe yardımcı kaynak Head First’i okudum. Head First’in özellikle sayısal soruları sınavdakilerle çok yakın.
Gökrem Hocam da özellikle Rita’yı tavsiye ediyordu. Çok kişiden de olumlu şeyler duydum ama keşke Türkçe çevirisi olsaydı 🙂
Sınava girmeyi düşünen herkese şimdiden bol şans diliyorum.
Anıl Törün
8.1.2016
—————————–o—————————
Merhaba Gökrem Hocam,
16 Aralık tarihinde girdiğim PMP sınavını kazanarak artık bende bir PMP oldum. Benim PMP hazırlık maceram biraz farklı. Çünkü PMP eğitimini istanbul Kurumsal Gelişim kurumundan değil, farklı bir kurumdan aldım. Ne zaman ki sınava girmek için hazırlanmaya başladım, işte o zaman sadece kurstaki notlara çalışmanın yetersiz olduğunu anladım ve internette biraz araştırma yapınca size ulaştım. Yardımlarınız için bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Sınava hazırlık sürecinde neler yaptığıma gelince şöyle sıralayabilirim;
1-İlk olarak PMBOK’ı okumaya başladım. Fakat herkesin de bildiği üzere okuması sabır isteyen bir kaynak. Kendimi zorlayarak da olsa bu kitabı bir kere baştan sona kadar okudum.
2-HEAD FIRST benim sınava hazırlanmamdaki en önemli kaynak oldu. Türkçe olması ve en önemlisi görsellerle destekli olan konu anlatımı PMBOK da okumuş olduğum konuların kafamda yer etmesinde büyük faydası oldu. Bu kitabı baştan sona 2-3 kere tekrar ettiğimi söyleyebilirim.
3-Tabiki RITA dan da bu süreçte faydalandım. İngilizce olmasına ve çok iyi ingilizce bilmiyor olmama rağmen 1 kere kitabı baştan sona okudum.
4-Sizden edindiğim deneme sorularını bir kaç kere çözdüm.
Aslında sınava uzun zamandır düzenli olmasa bile çalışıyordum fakat bir türlü kendimi hazır hissedip sınav için tarih almamıştım. Diğer PMP kazanan arkadaşların deneyimlerini okuduktan sonra şu kararı aldım. Sınav tarihi almadan hiç bir zaman sınava girmeye hazır olamayacaktım.
O sebeple 2 hafta öncesinden yani 16 Aralık tarihi için randevu aldım. Ardından kendime gün gün bir ders çalışma programı hazırladım. Programım şu şekildeydi;
1- Sizden edindiğim sunum dokümanına çalıştım.
2-HEAD FIRST ün konu sonlarındaki sorularını çözdüm.
3-HEAD FIRST sonundaki 200 soruluk deneme sınavını zaman tutarak çözdüm.
4-ITTO tablosunu genel hatlarıyla ezberledim.
5-Ritanın Process Map haritasını genel hatlarıyla ezberledim.
6-Tüm formülleri bir kağıda yazarak ezberledim.
7-HEAD FIRST ve RITA yı okurken önemli kısımları not almıştım. Onları baştan bir kere daha okudum.
8-RITAnın bölüm sonlarındaki soruları çözdüm.
ilk hafta yukarıdaki çalışmaları tamamladım. İkinci hafta sadece soru çözerek hatalı sorularımı gözden geçirdim.
9-http://free.pm-exam-simulator.com/
10-http://www.oliverlehmann.com/pmp-self-test/75-free-questions.htm
11-http://www.tutorialspoint.com/pmp-exams/pmp_sample_questions_set2.htm
12-http://www.tutorialspoint.com/pmp-exams/pmp_sample_questions_set2.htm
13-http://www.preparepm.com/mock2.html
14-http://www.oliverlehmann.com/pmp-self-test/75-free-questions.htm
15-http://www.oliverlehmann.com/contents/free-downloads/175_PMP_Sample_Questions.pdf
Sınavdan bahsetmem gerekirse, 4 saat süreyi sonuna kadar kullandım, mola vermedim. 200. soruyu çözdüğümde 35 dakikam kalmıştı. 2 soruyu boş bırakmıştım. O sorulara tekrar döndüm, onları çözdüm. Emin olamadığım soruları tekrardan gözden geçirdim. Bir kaç tanesinin cevabını değiştirdim. Sınavı tamamen bitirdiğimde ise 3 dakikam kalmıştı.
Sorulara gelirsem eğer, hiç görmediğim bir konudan soru gelmedi, hepsi tanıdık konulardı.
Tam emin olmasam da en az 10 tane formül soruları vardı. EAC, CPI,SPI soruları vardı. bunlara göre proje durumuyla ilgili yorum soruları vardı.
Epey uzun paragraflardan oluşan yorum soruları, en doğru, ilk olarak tipindeki sorular çokça vardı. ITTO tablosuyla ilgili epey soru vardı, özellikle kullanılan teknikler, çıktılar sorulmuştu. SWOT, PARETO,BALIKKILÇIĞI vb. tekniklerden epey soru vardı.İletşim kanalı hesaplama, kritik yol hesaplamaları, sözleşme türleri vb.
Özet olarak, Gökrem Hocam ve blogu bu sınavı kazanmamda en büyük pay sahibidir. Kendisine bir kere daha teşekkür etmek isterim. Sizlere de PMP hazırlık sürecinde başarılar dilerim.
Niğmet AKYÜZ DARA, PMP
25.12.2015
—————————–o—————————
Haziran 2015’te Gökrem Hoca’dan aldığım eğitim sonrasında sıcağı sıcağına bilgilerim tazeyken hemen PMP çalışmaya başladım. Fakat araya giren çeşitli sebeplerle çalışmama ara vermek zorunda kaldım.
2-3 kez yeni baştan başladım ve her seferinde öğrendiğim bazı bilgileri unuttuğumu ve PMP den uzaklaştığımı farkettim. Bu nedenle sınava hazırlanmaya başlayınca ara vermeden devam etmek en iyisi mümkünse.
İlk önce PMBOK’ı okudum. Başta çok sıkıcı ve yavaş ilerlememe rağmen ilerledikçe daha rahat ve hızlı oldu kitabı bitirmem. Arkasından Headfirst’e geçtim. Kitapta konuları örnekler vererek, görsel olarak akılda kalıcı ve ara sıra yaptığı esprili anlatımıyla sıkmadan anlattığı için daha rahat okudum ve anladım. Fakat kitaptaki bazı sözleşme tipleri ve tedarik kapanış soruları Gökrem Hoca’nın anlattıklarına göre bana çelişkili geldi. Bu nedenle sınavda bu tip soruları Gökrem Hoca’nın anlattığı şekliyle cevapladım.
Bu iki kitabı bitirdikten sonrada elimdeki soru havuzundan bol bol soru çözmeye başladım. Yanlış yaptığım sorularda yeniden PMbok ve Headfirstü gözden geçirdim.
Sınav psikolojisine hazır olabilmek için öncesinde mutlaka 4 saatlik deneme sınavları yapılmalı. Ben kafamın daha dinç olacağını düşünerek sınava sabahtan girmeyi tercih ettim. 4 saatin hepsini sonuna kadar kullandım, arada bir kere mola verdim ve çok şükür sınavı geçtim. 🙂
Sınava girecek arkadaşlara başarılar diliyorum umarım emeklerinin karşılığını alırlar.
Eğitim esnasında ve sonrasında desteğini esirgemeyen ve bitmeyen sorularımızı bıkmadan cevaplayan Gökrem Hocam’a tekrar çok teşekkür ediyorum.
Ayşen Uyar
16.12.2015
Eylül 2015’de Gökrem hoca’dan aldığımız eğitimle çalışmaya başladım. Her gün en az 1 saat ayırırsam Kasım’da sınava girebilir duruma gelirim diye kendime hedef koymuştum.
Sınava Türkçe hazırlandım ve ilk Pmbok okudum. Not alarak ve özet çıkartarak çalışıyordum. Gündüz yoğun iş temposu akşam da ev,çocuk derken gece 10-11’den sonra yarım saat de olsa mutlaka zaman ayırdım. 2-3 gün üstüste bakmadığım an unutmaya başlıyordum. İşte o zaman anladım eğer ki ara verirsem hiç geri dönemeyeceğim.
Ne zaman ki Head First’ten çalışmaya başladım,her şey daha net oturmaya başladı.
Sınava Türkçe gireceklere tavsiyem kesinlikle önce Head Firstten başlamak.. Pmbok sonra daha kolay okunur. Beni yavaşlatan Pmbok’ı önce okumam olmuştu. Her konu sonrası Gökrem Hoca’nın testlerini ve Head First’ün sorularını çözdüm.
Kasım ayı içinde tam hazır hissetmişken, sınav tarihi alabilmek için paramı yatırdığım an audit’e düştüm. Önce aşırı stres olmuştum ama sonradan anladım ki gereksizmiş…
Audit’e düştükten 2 gün sonra evraklarımı kurum kargosuyla(Aras Kargo) express olarak Amerika’ya yolladım. Tek istedikleri kapalı, şirketiniz mühürlü ve müdürünüz imzalı zarfta sunulan evraklar. Pmi’a beyan ettiğim proje belgelerimin çıktısını zarfa koyup müdürüme imzalattım, diplomamın fotokopisi, Gökrem Hoca’dan aldığım eğitim sertifikalarının asıllarıyla birlikte kargoladım. Tam 5 iş gününde gitti. 6. İş gününde auditi geçtiğimi öğrendim. Yani yaklaşık 10 gün bekledim. Sınav tarihini aldıktan sonra soru çözmeye devam ettim. Sık sık soru çözüp konu tekrarı yapıyordum. Sadece Head First’ten…
2 Aralık 2015’te sınava girdim ve gerçekten çözdüğüm sorulardan farklı sorularla karşılaştım. Her şey yoruma dayalıydı.. Konunun özünü iyi anladığınız sürece hiçbir sıkıntı yaşanmaz.
Sınav için aldığınız saatten önce salon müsaitse sınava başlayabiliyorsunuz. Ankara’da girecek olanlar için, eğer erken saatte giriyorsanız binanın önünde bir kaç arabalık otopark mevcut.. Ya da Tunus Caddesi’ne çok yakın.. Yine binanın içinde kafe mevcut,kahvaltı çay kahve için…
Benim sınavım yaklaşık 3 saat sürdü. Bir mola verdim, geri dönüp kontrol etmeye başladığımda 2. Soruda vazgeçtim çünkü artık beynim baya yorulmuştu.. Direk sonlandır dedim ve şükürler olsun ki güzel haberi aldım…
Bu süreçte verdiği eğitimle, sorularımıza gece gündüz desteğiyle bizden yardımını esirgemeyen siz kıymetli Gökrem Hoca’ma teşekkürlerimi iletiyorum…
Seda Kaya
Türk Telekom
9.12.2015
Merhaba Gökrem Hocam,
Merhaba Gökrem Bey,
25 Kasım’da PMP sınavına girdim ve unvanımı aldım, öncelikle paylaşımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
PMP süreciyle ilgili deneyimlerimden bahsetmem gerekirse;
Proje Yönetimi sertifika eğitimini İKG’den 2012 yılında almıştım, bu yüzden sınav öncesi yeni bir eğitim almadım. Çalışmaya başlamadan önce diğer arkadaşların paylaştığı PMP deneyimlerini bol bol okudum. Daha öncesinde PMBOK ve Rita’yı almıştım ve PMBOK’u birkaç gün okuduktan sonra öyle bitmeyeceğini anladım . Sınava hazırlanmaya 12 Ekim’de başladım ve tam olarak 6 hafta sürdü diyebilirim. İlk olarak sizin gönderdiğiniz PMP sınavı hazırlık dokümanlarının hem İngilizcesini hem Türkçesini yazarak çalıştım. Bu süreç yaklaşık 2 hafta sürdü. Her gün ortalama 4 saat çalıştım. Son 2 hafta dışında hafta sonları çalışmaya pek vakit ayırmadım.
3. haftamda HeadFirst PMP’yi aldım, tüm alıştırmaları ve testleriyle birlikte okumalarımı da 2 haftada bitirdim. Sonra 3-4 gün kadar önemli bölümleri tekrar okudum. İnternetten bulduğum ITTO tablosunun aynısını ben de yazarak ve bazı notlar alarak tekrar hazırladım. Son hafta 4 gün boyunca sadece test çözdüm. Rita’nın bölüm sonu testlerini yaptım (İnsan Kaynakları Yönetimi’ne kadar) ve HeadFirst bölüm sonu testlerini tekrar ettim, HeadFirst’ün simülasyonunu yaptım. Pmstudy’den bir simülasyonun yarısını tamamladım. Son 2 gün, sadece birkaç saat testlerde zorlandığım yerleri ve formülleri tekrar ettim, genel olarak dinlendim.
Sınav tarihimi 3 hafta kala net olarak belirledim ve aldım. 13.30’da girmeyi tercih ettim, sabah trafiğiyle uğraşmamak, rahat uyanmak ve iyi bir kahvaltı yapabilmek için. Sınav sorularının büyük bir kısmı çözdüğüm tüm testlerden çok çok daha zor geldi. Sadece bir kez sınavın 2. saatinde 10 dakika ara verdim, şüphe bile duysam hiçbir soruyu boş bırakmadım ve geri dönmedim. Sınavımı 3,5 saatte bitirdim, yarım saatim kaldığı halde cevaplarımı gözden geçirmedim. Sınavda su dahi içilememesi bence zorlayıcıydı, süreyi riske atmak da istemediğimden bir kez ara vermeyi tercih ettim.
Çok ciddiye alınması, odaklanılması gereken zor bir süreç, ama sınavı başarabilmenin-PMP olmanın mutluluğu tarif edilemez.
PMP olmak isteyenlere başarılar dilerim.
Eliz Esra Şimşek, PMP
28.11.2015
Merhaba Gökrem Hocam,
Sınava girdim ve geçmişim. Mişim diyorum çünkü enteresan bir durum oldu. Sınava girdikten 1 hafta sonra sınav sonucum gelmiş.
Ancak gelen mailler arasında ve iş yoğunluğunda ben o maili atlamışım.
Ve o sınav sonucuna göre kalmışım!
Dün bir tane düzeltme maili gelmiş. O maile göre de, sonuçlarda bir yanlışlık olmuş ve bir gözden geçirme yapmışlar. Değişen sonuca göre sınavdan geçmişim:) Mailden bir alıntı yapayım:
“We apologize for the concern and trouble this incorrect exam report may have caused you. An error in exam processing occurred because exams were originally scored by an erroneous scoring process so that some candidates’ pass/fail result was calculated incorrectly. ”
Sınavla ilgili tecrübeme gelince;
Sınav gerçekten çok zordu.31 Ağustos’tan sonra sınav içerğinde %30 oranında değişiklik olacağı belirtilmişti zaten. Genel olarak konularda hiç bir değişiklik yok ancak soru stilleri RITA fast track’tekinden çok farklıydı. İnanılmaz uzun sorular vardı. Ben son 2 dakika kala 200. soruyu ancak bitirmiştim. Geri döndüm 2. soruma review yaparken süre dolmuştu.
Bence sınav biter bitmez sonucun görünmemesi pozitif bir karar. Çünkü adaylar çok çalışıyor ve sınav sonucunda kaldığını görmesi travmatik bir etki yaratabiliyor.
Yeni girecek arkadaşlara en önemli tavsiyem, çok bir aceleleri yok ise, bence internette biraz bilgi ve tecrübe birikimi oluşmasını beklemeleri faydalı olacaktır. Ama acelesi olanlar için, içerikte bir değişiklik yok….
Teşekkürler, saygılarımla.
Osman Ayhan – 13.10.2011
—————————–o—————————
Merhaba
3 Eylül 2015 tarihinde PMP sınavına girdim ve sertifikamı aldım.
Sınav hazırlığıyla ilgili tecrübelerimi ve sınavın kendisiyle ilgili tecrübelerimi 2 ayrı başlıkta paylaşmak istiyorum.
Sınav Hazırlık Süreci
Sınav hazırlık sürecim tam olarak 6 hafta kadar sürdü.
Hafta içi günlerde akşamları ortalama 2-2,5 saat, hafta sonları ise ortalama 5-6 saat çalıştım.
Sınava hazırlık için de öncelikle kendime bir takvim hazırladım ve bu takvime göre çalışmalarımı sürdürdüm.
Bunun 5 haftası çalışmalara, son haftasını için tamamen sınavlara ayırdım.
Çalışma kitabı olarak PMBOK’ın yeterli olmadığını zaten biliyorduk, esas çalışma kitabı olarak PMBOK 5 uyumlu olan Rita 8’i kesinlikle tavsiye ediyorum.
Çünkü sınavdaki bir çok soru Rita Mulcahy’nin konu anlatımlarına ve soru mantığına çok uygundu.
Çalışma metaryelleri olarak PMBOK 5 & Rita 8 kitapları ve Rita PM FastTrack soru bankası uygulamasından faydalandım.
PM Fast Track soru bankasını imkanınız varsa mutlaka almaya çalışın derim çünkü sınavdan önce bol bol soru çözmek gerekiyor.
Öncelikle, Rita’dan ilgili konuyu okuyup, önemli yerlerin altını çizerek ilgili başlığı tamamladım.
Ardından PMBOK 5 üzerinden aynı konuyu yine önemli yerlerin altını çizerek okudum.
Özellikle, bilgi alanının çıktılarını anlayarak ezberledim.
Rita ve PMBOK’ta konuyu okuduktan sonra konunun özetini çıkardım.
Rita’s Process Chart çok önemli, ezberlenmesi gerekiyor. Özellikle planlama süreci, sırasıyla anlatıldığı için, aynı sırada ezberlemek gerekiyor.
Çünkü sınavda, “proje takvimini tamamladınız, ardından hangi planı yapmalısınız” gibi sorular var.
Bu şekilde devam ederek, her bilgi alanını Rita ve PMBOK okuyarak ve ardından özet çıkararak bitirdim.
Aralarda özellikle hiç soru çözmedim.
Daha sonra, her iki kitabı da yeniden okumaya başladım ve Rita 8’deki her konunun sonundaki soruları çözerek ilerledim.
5 hafta sonrasında PMP simülasyonlarına geçtim.
3 defa Rita PM Fast Track’ten PMP simülasyonu, 1 defa da Gökrem Bey’in 200 soruluk PMP sınavını çözdüm.
Her simülasyon sonrası, yanlış yaptığım sorularla ilgili konuları tekrar gözden geçirdim.
Özetle, 6 haftalık çalışmayı bu şekilde tamamladım.
Rita’s Process Chart, PMBOK’ta yer alan Project Management Process Group and Knowledge Area Mapping tablosu, Kazanılmış Değer Hesap formülleri ve her bilgi alanının girdi ve çıktılarını mutlaka ezbere bilmek gerekiyor.
Sınav Tecrübeleri
Türçe sınav desteği mutlaka alın, paragraf sorularında çok işe yarıyor.
Ancak anlamsız gelen cümlelerde ingilizcelerini de kontrol edin, 3 soruda yanlış çeviri yakaladım. Ama hem türkçeyi hem ingilizceyi okumak için vakit kaybetmeyin. Dediğim gibi anlamsız geldiğini düşündüğünüz sorularda ingilizcesini kontrol etmeniz yeterli olacaktır.
4 saatlik sınavı son 10 dakika kala tamamladım ve geri kalan sürede de işaret koyduğum sorular üzerinden geçtim.
Normalde pmp simülasyonlarını 3- 3,5 saatte tamamlıyordum ama gerçek sınav açıkçası en zoru ve en uzun süreni oldu benim için, o yüzden bol bol soru çözmenizi öneririm.
15 civarı Kazanılmış Değer hesabı soruları vardı, genel olarak formülleri yerine koyduğunuzda yapabileceğiniz sorulardı.
Kritik metot soruları da 7-8 taneydi ve pek zor değildi. Kritik metotla ilgili total float konusu önemli, birkaç soru onunla ilgiliydi.
200 sorunun %70-75’i paragraf sorusuydu, o yüzden yorucu oluyor ve zamanı iyi kullanmak gerekiyor.
PMBOK’ta değinilmemiş ama Rita’da anlatılan uç konulardan bile sorular çıktı, sınavda çıkıp da, Rita’da olmayan bir soru olmadı,
o yüzden keisnlikle Rita’ya detaylı çalışmasınızı tavsiye ediyorum.
Çok fazla yorum sorusu var, o yüzden kitabı ezberlemek yerine her adımdan önce ve her adımdan sonra ne yapılmasını gerektiğini anlamanız gerekiyor.
Örneğin, “projede şu aşamadasınız, sonrasında ne yapılması gerekiyor ancak projenin hızlı bitirilmesiyle ilgili de sponsordan baskı görüyorsunuz” gibi sorular çok fazla. Bu yüzden verilen koşula göre soruları yorumlamanız çok önemli.
Aklıma gelenler bu kadar, umarım anlatııklarım sizler için de faydalı olur, başarılar dilerim.
Boray SİNANOĞLU
Kıdemli Proje Yöneticisi/Innova
11.9.2015
—————————–o—————————
Merhaba Gökrem Bey,
Deneyimlerimi şu şekilde paylaşabilirim
Kurumunuzdan “Proje yönetimi sertifika programı ve pmp sınavı hazırlık eğitimi” (60 + 21 saat) aldım.
Adem Güler, PMP – 6.9.2015
—————————–o—————————
Merhabalar 20 Mayıs 2015 de sınava girdim ve geçtim.
Öncelikle arkadaşlar kendinize bunu hedef olarak koymanız ve inanmanız gerekmektedir. Özellikle çalışan biriyseniz zaman ayırmak ciddi bir özveri gerektirmektedir.(Hafta sonları herkes dışarda gezerken siz evde sınava çalışacaksınız…).
Gelelim çalışma sürecine;
PMP sertifika programı sonrası çalışmalara başladım. İlk olarak kurs notları tekrarlayarak metodoloji hakkında genel bilgi edindim.
Kursun 3 günlük sınava hazırlık kısmı çok faydalı oldu konular kafamda netleşmeye başladı.
Sonrasında Ritaya başladım Rita gerçekten çok iyi bir kaynak kitabı sindire sindire okudum. Önemli gördüğüm kısımları ve kitabın dikkat edilmesini istediği noktaları ayrı bir dökümana bilgi alanına göre not aldım.
Birkaç kere bu notları ve kurs notlarını(özellikle 3 günlük sınava hazırlıkta verilen notlar) tekrar tekrar okudum. Burada dikkat edilmesi gereken ezber kadar mantığında anlamak. Özellikle case study sorularında PMI metodolojisini anlamadıysanız cevap şıklarında çelişkide kalırsınız.
Sonrasında online sınav örneklerini ve Gökrem hocanın verdiği soruları çözdüm.
PMBOK a hiç bakmadım. ITTO için internetten bulduğum excel formatında özet listeyi sürekli gözden geçirdim.
Özetle 3 ay boyunca neredeyse tüm hafta sonlarını sınav çalışmasına ayırdm. Hafta içi akşamları da fırsat buldukça göz gezdirdim.
Gelelim sınava,
Sınavım ağırlık olarak case study sorularıydı(Bir durum verip PM olarak ilk ne yapmanız gerek şeklinde). Ayrıca çok fazla earned value sorusu vardı ama basitti. ITTO soruları oldukça azdı.
Normal de deneme sınavlarını çözerken ortalama 1 saat kala bitiriyordum fakat sınavda soruları bitirdiğimde 5 dakika kalmıştı. Özellikle kritik yol sorularında hiç acımamışlar 8-10 aktiviteli zaman alıcı sorular vardı.
İKG ve Gökrem Hocama teşekkür ederim.
Herkese Başarılar
SADIK ALGÜL – 20.5.2015
—————————–o—————————
Merhaba Arkadaşlar;
27 Nisan 2015 tarihinde PMP sınavına girdim ve geçtim.
Hazırlık sürecinde Gönenç Hoca’nın gerçekten çok desteğini gördüm.
Öncelikle nasıl hazırlandığımı ve kendimce daha verimli olmak için nasıl daha efektif bir hazırlık olabileceği hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
PMbook ve Ritayı bir kere detaylı olarak okudum ve soruları çözdüm.
(Tavsiyem bu detaylı okumayı yaparken önemli ve tekrar ederken dikkat edilecek kısımların altının çizilmesidir ki tekrarlarda kolay konsantre olunup zaman kazanılabilsin)
İlk seferde Rita sorularının üzerine yüzde olarak doğru yapma oranlarını yazdım.
Ritayı altı çizili olan yerler öncelikli olarak 2 kere daha kontrol ettim ki 3. kontrol gerçekten kısa sürdü.
2. ve 3. tekrarlarda aldığım puanları ve gelişimleri izledim.
PMbook’u ise 2. kez sadece eklerinde bulunan süreç bazlı anlatımlarını ve sözlüğü okudum.
Online soruları çözdüm ve Final testinden %84 yaptım.
2 veya 3 kere ise PMP hazırlık notlarını ve sorularını çözdüm.
Son 3 gün kala ise Rita son ünitede yazan formülleri ezlerledim ve süreç haritasını ezberledim.
Rita’nın konu arkalarında bulunan süreç haritalarını da 2 veya 3 kere tekrar ettim.
Sınav da ise gerçekten çok kolay sorularda vardı. Fakat yorum sorularını ağırlıklı olarak buldum.
130. soruda ara verdim ve tekrar devam ettim.
P.tesi günü sınava girdiğim için giriş çıkış 2-3 dakikadan uzun sürmedi.
Ara verilmesinin kesinlikle yararlı olduğunu düşünüyorum.
Çünkü aradan sonra daha verimli soru çözmeye başladığımı ve not olarak aldığım emin olmadığım 2 soruyu çok daha kolay çözdüğümü fark ettim.
Sınavın ilerleyen zamanında konsantrasyon gerçekten düşüyor ve ara vermek yararlı oluyor.
Tavsiyem ise süreç haritalarının hazırlık sürecinin başında hem Rita’nın okunarak hem de süreç haritalarının ezberlenerek başlanmasının Rita ve Pmbok okunurken daha bilinçli olarak okumaya neden olacağını düşünüyorum.
Son olarak ise final testini 2 saatte çözmüştüm. Gerçek sınav ise son 5 dakika kala bitti.
İKG ekibine ve Gönenç Hocama teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla;
Müjdat ŞEKER
4.5.2015
—————————–o—————————
—————————–o—————————
Merhabalar,
—————————–o—————————
– Benzer sekilde kalite araclarindan (ozellikle ishikawa) bircok soru geldi. Cevabi scatter diagram olan bir soru vardi.
– What type of risk tolerance seklinde bir soru vardi farkli olarak.
– Bir de TCPi sorusu cikti (matematiksel) digerlerine ek olarak.
—————————–o—————————
PMP sınavı istediğim ancak çok zorlu bir süreç olması nedeniyle cesaret edemediğim deneyimdi. Sizden almış olduğumuz PMP eğitimlerinin ikinci oturumunda PMP’nin yapısını daha çok anlama fırsatı buldum ve bu sürece hazırlanmaya başladım.
PMBOK’5th edition’daki tüm konulara sırasıyla çalışırken paralelde sizin eğitiminizde kullandığınız (Rita’nın özetlerini de içeren) sunum çıktılarına çalıştım. Konu anlatımlarına çalışmam, çalışma hayatı içerisinde, 2 ayımı aldı. Konu çalışmanın ardından sizin verdiğiniz denemeleri, yine sizin verdiğiniz çalışma sorularını ve internette PMP adı altında bulabildiğim tüm soruları çözdüm. Sınava Türkçe kaynaklardan çalıştım ancak soru çözme aşamasında Türkçe kadar İngilizce soru da çözdüm; sınavda da dil desteği talep ettim. Ezber yapmaktan çok anlamaya çalıştım ancak PMP anlamsız gelen pek çok konuda da çok statik bir yaklaşıma sahip olduğundan bir çok noktayı da doğruca ezberledim. Kısacası PMP’ye çalışma sürecimde, bugüne kadar yönettiğim tüm projelerdeki deneyimlerimi, kullandığım tüm metodolojileri ve mantığımı bir kenara bırakıp yalnızca kitaplarda yazılanları öğrendim.
Yaklaşık 3,5 aylık bir hazırlanma süreci sonrasında sınavı aldım. Sınava şu an İstanbul’daki tek merkez olan Prometric (Gayrettepe)’de girdim. Öncesinde çözdüğüm denemelerde 3 saatte bitirebildiğim 200 soruyu sınavda 4 saatte zor yetiştirdim. Soruların hemen hepsinde gereksiz çok fazla bilgi yer alıyordu, hemen her soruda sorulanı anlayabilmek, gereksiz bilgileri ayrıştırmak için fazladan çaba harcadım. O nedenle sorularda önce soru cümleciği ve şıkları kontrol etmeyi önemle öneririm. Sınav soruları bölümlerden dengeli şekilde geldi; gereksiz bilgi içermelerini bir kenara bırakırsak soruların %80’ı makul denebilecek zorluktayken; %20’si gerçekten zordu, çalıştığım kaynaklarda yer almıyordu.
Sınav şartlarından bahsetmek gerekirse; sınavda kolunuzdaki saate kadar tüm aksesuarlarınızı, eşyalarınızı hatta yanınızdaki suyu bile dolaba kitlemeniz isteniyor. Sınav 4 saat sürelik bir sınav ve bu süreçte dolabınızı açmanız yasak. Lavaboya gitmek ya da su içmek isterseniz; izinle çıkıp, çıkış formunu imzalayıp, ihtiyacınızı giderdikten sonra tekrar üzeriniz aranıp, bu defa giriş formuyla sınavınıza dönüyorsunuz ki bu süre zamanınızdan harcanıyor. Bu kadar uzun süren bir sınavda yanınıza su bile alamamanız bir parça olumsuz olarak etkilese de sınavın diğer şartları; kulaklık, sınav programı vs oldukça kullanışlıydı.
Sınavın sonunda umutsuz olmama rağmen başarıyla geçtiğim bilgisini aldım.
PMP Hazırlık ve sınav süreci oldukça hırpalayıcı olsa da başarıyla tamamlamış olmaktan ötürü mutluyum.
Bu süreçteki tüm desteğiniz için sonsuz teşekkür ediyorum,
Sevgiler,
İlay Yüksel
—————————–o—————————
Merhabalar,
28.08.2014 tarihinde ilk girişimde geçtiğim PMP sınavı için öncelikle
Gökrem Hocama teşekkür ediyorum. Eğitimde ve denemelerde vurgu yaptığı
yerlerin sınavda ağırlıklı olarak karşıma çıktığına şahit oldum.
Belki daha sonra girecek adaylara bir yardımcı olabilir diye sınava
ilişkin paylaşımlarımı genel ve teknik olarak 2 başlıkta derlemeye
çalışacağım.
Genel
· Başvurumdan 4 gün sonra sınava girmek için onay geldi ve
kredi kartı ile ödememi yapmamın akabinde 5.günde sınav seansımı
seçtim.
· Türkçe dil desteğini almayı ihmal etmeyiniz. Eğer iyi
düzeyde İngilizce bilmiyor ve aktif olarak kullanmıyorsanız Türkçe
desteği çokça zaman kazandıracaktır.
· Sınava Ankara’da girenler Türk Amerikan Derneği’ni haftanın
belli günleri olan 2 seanstan birini (09:30/13:30) tercih etmek
zorundalar.
· Sınava özel aracı ile gidecek olanların park yeri bulmada
yaşayacakları güçlük için en az 20 dakika ayırmalarında fayda var.
· Sınav girişinde karşılaşılan güvenlik önlemleri
büyükelçiliğe geldiğiniz izlenimi veriyor, psikolojik olarak kendinizi
hazırlayın.
· Sınav ortamı deneme çözerken yaşadıklarımdan çok kötüydü.
GRE’ye girenlerin hırçın klavye kullanmaları, sesten etkilenmemek için
takılan kulaklığın bir süre sonra rahatsız etmeye başlaması,
olabildiğine soğuyan oda ve sonrasında ortamın aşırı ısınması sonra
tekrar soğuması diye devam eden 4 saat…
· Sınavda molaya çıkış serbest ancak süreden gidiyor. Molada
dolabınızı açamıyorsunuz. O yüzden su şişenizi dolapta unutmayın.
· Sınav için yapılacak hazırlıklardan birisi de 4 saat
oturabilmeyi öğrenmek.
· Sınav sonu heyecanı ayrı bir deneyim. Aldığınız eğitimlerin,
günlerce çalışmanızın ve son olarak 4 saatlik gayretin neticesini
anketi doldurduktan sonra 15 saniye içinde görüyorsunuz. İşte o an
zaman duruyor.
Teknik
· Sınava hazırlık sürecim daha çok Gökrem Hoca’dan aldığımız
eğitimde verilen kitapçık temelinde oldu. Üzerine PMBOK’a hızlıca göz
atarken aldığım notlar ve deneme çözümleri esnasında karşılaştığım
yeni bilgileri de ekleyince bilgi anlamında dolu dolu bir kaynağım
oldu.
· Soru kaynağımın temelini Gökrem Hoca’nın paylaştığı 50,100
ve 200 sorular testler oluşturdu. Rita ile geç tanıştım. Sadece bölüm
sonlarındaki soruları çözdüm. Bir de PM Fast Track ile denemeler
yapmaya başlamıştım ki bir hayli moralimi bozunca bıraktım.
· Sınav soru tipleri genel olarak Gökrem Hoca’nın paylaştığı
50/100/200 soruluk denemeleri andırıyordu. PM Fast Track kadar ince
detaylara, kelime oyunlarına girmiyordu.
· Sınavda bilgi alanlarını ve süreç gruplarını içeren sayfa
61’i çizmedim, çizmediğime pişman da değilim, ihtiyacım olmadı.
· Hesaplama sorularının bu kadar yoğun geleceğini
beklemiyordum. EV, PV, AC hesaplamalarını ve yorumlarını içeren 25-30
soru vardı. Ayrıca, iletişim kanalı hesabı içeren 4-5 soru gördüm.
· Çatışma çözme teknikleri, sözleşme türleri, takım oluşturma
aşamaları (Forming, Storming, Norming…), risk stratejileri gibi
maddeler halinde listelenen başlıklar da çok sayıda soruya doğru yanıt
vermek için mutlaka ezberlenmeli.
· Yakalayabildiğim 2-3 soruda Türkçe çeviriler ile orijinal
metin farklılık gösteriyordu. Türkçesini anlayamadığım soruların
İngilizcesini okuyunca ancak cevap verebildim.
· Daha önce hiç görmediğim soru RACI’den geldi. Anlam
veremediğim bir soruydu, hala da anlayamadım.
· Yoruma açık, soruyu nasıl anladığınıza göre cevabı değişen
tipik PMP sorularından da yaklaşık her 5 soruda bir karşılaştım.
Onları çözerken yaşadığım zorluğun en temel gerekçesi yeterince soru
çözmemiş olmamdır.
Oğuzhan Alaşehir
Türk Telekom A.Ş
Oguzhan ALASEHIR
—————————–o—————————
Merhaba Gökrem Bey,
Dün itibariyle sınavı atlatmış durumdayım. Gönderdiğiniz sorular hazırlığın son aşaması açısından gerçekten çok faydalı oldu.
Ben kızıyordum sizin soruları çözerken, bu kadar yanıltıcı soru olur mu diye, ama PMI çok daha beterlerini soruyormuş gördüm 🙂
Sınavda şok yaşamamak açısından iyi bir tekrar ve sınav tipi oryantasyonu oldu, tekrardan çok teşekkürler
Omer YUKSEK Freelance Trainer & Counsultant
—————————–o—————————
—————————–o—————————
“Gökrem Hocam Merhaba,
Eğitim esnasında sizden öğrendiğim kadarıyla PMP sınavına en az 30 saat çalışılması gerektiğini biliyordum. Öncelikle hiç kitap (ne Rita, ne PMBOK) okumayı düşünmedim, sadece notlarla çalışmak yeterli olur gibi gelmişti. Fakat sizin bize sunduğunuz soru bankasından test çözdükçe yanlışlarımın bazı konularda odaklandığını gördüm. Böylece sınavın küçümsenmeyeceğini anladım. Hatalarımın yoğunlaştığı konulara göre PMBOK’tan bazı konuları tamamen okudum, bazılarının da alt başlıklarını okudum. Her konunun başında yer alan süreçleri, girdilerini ve çıktılarını gösteren diagramları inceledim, sınava girmeden önce de tek tek bu diagramların üzerinden geçtim. Rita’dan da her konunun sonundaki ilgili sınavı çözdüm. Bu, çok faydalı oldu çünkü cevaplar kısmında doğru cevabın neden seçilmesi gerektiğinin yanı sıra yanlış cevapların neden hatalı olduğunu açıklayarak sizi PMBOKca düşünmeye sevk eden açıklamalar var. Bir de birkaç tane İOS uygulaması indirdim, PMP PREP fena değil, onun da birkaç testini çözdüm. Toplamda 50 saate yakın çalıştım ve 1000’e yakın da soru çözdüm.
Sınavda bol bol hesaplama sorusuyla karşılaştım, kazanılmış değer analizleri, kritik yol analizleri, paydaş sayısı hesaplamaları, zaman ve maliyet sapmaları vs. ile ilgili birçok soru yanıtladım. Kalite güvence- kalite kontrol farkı, kapsam onayı – kapsam kontrol farkı, doğrulanmış teslimat – kabul edilmiş teslimat farkı vs. sorularda direkt veya dolaylı olarak sık sık karşıma çıktı.
Sınava geçen Salı (17.12.2013) Ankara’da Türk Amerikan Derneği’nde girdim, zaten Ankara’da başka bir Prometric sınav merkezi yok. Sınava giderken ehliyet veya pasaportunuzu götürmeniz gerekiyor, nüfus cüzdanı işe yaramıyor, çünkü üzerinde imzanız olan bir kimlik gerekiyor. Ben pasaportumu götürdüm, sınav salonuna size verdikleri bir dolap anahtarı ve kimliğinizle girebiliyorsunuz sadece. Dolaba da paltonuzu, çantanızı vs. ne varsa kilitliyorsunuz. Sınav uygulamasının içine gömülü bir hesap makinası var, her soruda çıkıyor, ben sınava çalışırken her kafadan toplamamda hata yaptığımı fark etmiştim, en basit işlemi bile bu hesap makinası ile yaptım o yüzden J Sınavda başıma gelen en ilginç şey sürenin ucu ucuna yetmesiydi. Evde çalışırken hiç süre tutmamıştım çözdüğüm testlerde. Açıkçası ÖSS nesli olduğumuz için kafam rahattı, 200 soru 200 dakikada biter 40 dakika da incelerim emin olmadığım soruları diyordum. Ama tüm soruları cevapladığımda geriye 8 dakika kalmıştı. Sınava gireceklere önerim pratik amaçlı soru çözerken süre tutmaları ve yavaşlarsa hızlanmaları. Sınav esnasında dışarı çıkabiliyorsunuz, ben su içmek için çıktım mesela, hava almak, lavaboyu kullanmak, sigara içmek için de çıkanlar oluyor. Sınav olduğum salonda GRE’ye girenler vardı, klavye sesinden rahatsız oldum zaman zaman, sadece sesi kesen kablosuz kulaklıklar vardı onları kullandım.
Hocam, her çözdüğüm sınavda anlamadığım soruyu mail attığımda yanıt verdiğiniz, bıkmadan açıkladığınız için çok teşekkür ederim. Sınava hazırlık eğitimini de sizden aldığım için çok memnun oldum, birçok kişinin sıkıldım dediği bu eğitimi eğlenceli hale getirmeyi gerçekten başardığınızı düşünüyorum.
Selamlar,
Gül Kayatürk – Türk Telekom”
—————————–o—————————
Merhaba Arkadaşlar,
Yeni sınav düzenlemelerinin devreye alınması sonrasında 6
Eylül’de girdiğim sınavda PMP unvanı aldığıma dair maili bugün aldım. Girmeyi
düşünenlere notlarım:
1. Yapısal olarak düzenleme öncesi sınavlardan bir farklılık göremedim.
2. Rita’nın soruları ile benzerlik gösteren sorular oldukça fazla.
3. Süre konusunda sadece yeterliydi diyebilirim. Ama uzun bir kontrol
sürem olmadı.
4. Türkçe desteğin belirli noktalarda yararı oluyor fakat belki
kelimelere aşinalıktan hep İngilizce sorular üstünden giderek gereken noktada
İngilizce destek aldım.
Girmeyi planlayanlara başarılar
Sinan KILIÇ (99. Proje Yönetim Eğitim Grubu) – 11.10.2011
—————————–o—————————
22 Ağustos tarihinde sınava girdim ve geçtim. PMP oldum.
Öncelikle sınava girmeden önce burdaki deneyimleri okumak çok işime yaradı ve hazırlanmamı sağladı. O yüzden ben de deneyimlerimi paylaşmak istedim. Öncelikle Rita Mulcahy’e teşekkür etmek isterim. : )
Sınav soruları Rita nın sorularına oldukça benzerdi. Çok yabancılık çekmedim sınavda.
Kitabın soft halini ikişer üçer bölümlere ayırarak print aldım ve kitaplaştırdım, böylece kitap gözünüzü korkutmuyor hem de yanınızda da taşıyabiliyorsunuz.
Ayrıca çalışma zamanı az olan kişilere PMBPOK dışında tek kaynak üzerinden çalışmalarını tavsiye ederim, kaynaklar arasında boğulmayın.
Bir kez Rita nın üzerinden geçtim ve konu sonlarında ki sorularını çözdüm. Vakit buldukça 30 soruluk setler halinde kendimi hep Fasttrack den deniyordum., ve sınavları ya sınırdan geçiyordum ya da altında bir değer alıyordum.
Bu nedenle sınav sonucunun ne olacağını tahmin edemiyordum.
Örneğin bize verilen 200 soruluk 17 Nolu sınavda %69 başarı elde etmiştim. Tavsiye edilen ise %70 alıp girmek yönündeydi.
Bilgi soruları olduğu kadar yorum soruları da vardı. Yine iki şık arasında kaldığım sorular oldu. İşaret koyup geçtim.
Sınav öncesi bilgilere hızlıca bakmak kafa karışıklığı yaratabiliyor. O yüzden en iyisi bakmamak. Sabah erken saatlerde artık bıraktım.
Önceki gün bırakmanızda yarar var.
Sınava 12:30 da girdim. Süreyi daha iyi kullanabilirdim. İki mola verdim. Nasıl olsa yetiyor diye yavaş davrandım sınavda.
20 dakika kala bitirdim ve bu sefer işaretlediklerim üzerinden geçtim. Kendi kendime yaptığım sınav denemelerinde daha fazla zamanım kalıyordu.
Bunu biraz da heyacanıma bağlıyorum.
Çok işime yaradığını söyleyemem ama yine de verilen boş sayfalara sınava girer girmez süreç tablosunu ve formülleri yazdım.
Formül soruları kolaydı. İçeri girerken kimlik dışında hiç bir şey sokamıyorsunuz. Eşyalarınız girişteki dolaplara bırakıyorsunuz.
Girip çıkarken de imza atıyorsunuz. Sınav ortamı dikkatimi dağıtmadı, rahatsız olduğumu söyleyemem.
Sınavım 12:30 da başladığından dolayı sanırım, herkes gitmişti ve bir saat kadar tek kaldım odada.
Bazı soruların Türkçesi anlamsız gelebiliyor, o zaman İngilizcesine de göz atmanız yararlı oluyor. Bu bazı sorularda yardımcı oldu bana.
Bazı terimlerin Türkçesi anlamsız veya kulağa tanıdık gelmiyor.
Bir iki tane de emin olmadan işaretlediğim sorular vardı. PMI sonuçları göstermiyor bu nedenle bu sorular doğru mu hala bilemiyorum.
Benden bu kadar. : )
Sınava gireceklere başarılar diliyorum.
Hakan Aydoğdu, PMP
—————————–o—————————
From:(Adını vermek istemeyen bir katılımcımız)
To: Gökrem TEKİR
Subject: Sınav Sonucu
Merhaba Gökrem Bey,
size güzel haberimi vermek isterdim ancak PMI bana güzel bir haber vermedi.
Sınava iyi hazırlandığımı düşünüyorum.Yaptığım testlerden % 70-85 arasında alıyordum. Konulara hakimdim ve sınavda hiç zorlanmadım diyebilirim.Acaba mı diye cevapladığım soru sayısı 20 taneyi geçmez. Ancak sınav bittiğinde geçemediğimi öğrendim. O an sınav sonucu hakkında verilen bilginin ne kadar yetersiz olduğunu gördüm. Geçemedim ama neye göre, kaç soru doğru kaç soru yanlış, yanlışlarım neler..İnanın ilk defa OSYM ‘min yaptığı sınavlara hayranlık duydum. En azından sorular yayınlanıyor, hangisini doğru yapmışız nerde hata hata yapmışız görebililiyoruz. Şike bile olsa sorular zordu diyebiliyoruz 🙂
Sistem bu PMI bu diyebilirsiniz. Ancak ben bu sisteme ve PMI ‘ya ciddi şüphe duydum.
İnsan 4 saatlik 200 soruluk bir sınava girer de zorlanıp zorlanmadığını fark etmez mi?
70 soru beni zorlamış olsa bu kadar şok olur muydum sizce?
Geçtim ama çok zordu, kaldım ama eksiklerimi gördüm dersiniz. Ben sınavım çok güzel geçti ama kaldım. Hatalarım nedir bilmiyorum. Bugün girsem bugün aynı sorulara aynı cevabı veririm. İkileme düşürecek soruların sayısı dediğim gibi çok da değildi. Süre yettiğinden 4 saatin tamamını kullandım ve çoğu sorunun üzerinden tekrar geçtim.
PMI’dan 2. sınav için para ödemem gerektiği maili geldi. Şuan ki düşüncem PMI beni neden kaldığımı ikna etmediği sürece tekrar sınava girmeyeceğim yönünde. Paramı ve emeğimi sonucuna güvenmediğim bir sisteme vermek istemiyorum.
Customer care’e mail atıp durumu anlattım ve sınavımın tekrar kontrol edilmesi ve bana cevaplarım konusunda daha detay bilgi verilmesini istedim.
Kontrol ettik, bir yanlışlık yok deseler bile ben kendilerine güvenmiyorum. Çarşamba günü tatil için 3 haftalığına ABD’ye gidiyorum. İnternetten baktım gittiğim yere yakınlar. Kapılarını çalıp sınva sonucumu görmeye geldim diyebilirim 🙂
Bunu yapmadan önce varsa sizin tavsiyenizi almak isterim.
Desteğiniz için teşekkürler,
Selamlar,
—————————–o—————————
Gökrem Bey Merhaba,
Bugun sinava girdim, sinav sonucunun cikacagi bir kac saniyelik an bana bir omur gibi geldi… Sonunda ekranda pass yazisi belirdi. O kadar gerilmisim ki halen kendime gelebilmis degilim. Genelde sorular deneme sinav sorularina oranla kolaydi. Ama cok aldatmacali soru vardi. Iyi hazirlanmadan gecmek pek mumkun degil.
Sizinle daha once sinav dili konusunda yazismistik. Bende durumu prometric’e bildiren bir e-mail atmistim. Onlar da sinavin dilinin ingilizce ve turkce secili olduguna dair bir bilgi donduler. Bugun girdigim sinavda hem turkce hem ingilizce vardi.Hakikaten sorulari anlamak konusunda faydali oldu. ama cevaplar seceneklerini genelde ingilizce olarak okudum. Ingilizce calisinca turkce versiyonlari pek anlasilir olmuyor.
Size ve diger hocamlarima katilarindan dolayi cok tesekkur ediyorum.
Saygilar,
Aysun BALIM AKSU
—————————–o—————————
Merhaba Gökrem Hocam,
Ben de dün itibariyle PMP’liğe adım atmış bulunuyorum,
Sınava gelirsek,
Şahsen benim girdiğim sınav 17.Test’le yarışır zorluktaydı, process’lerden ziyade PMP’nin insan ilişkileri ve sorunları çözmesi üzerine kurulu sorular bir hayli fazlaydı. Yoruma açık sorularda %50 civarıydı.
Sınava girecek arkadaşlara en önemli tavsiyem Türkçe dil desteğini seçmeyi unutmasınlar, ben yapmadım çok pişman oldum
Çalışırken Rita’yı ek kaynak olarak kesinlikle tavsiye ediyorum, PMBOK’tan farklı bir akış açısı kazandırması adına çok faydalı oldu.
Bundan sonra sınava girecek arkadaşlara başarılar dilerim ..
Ahmet Çavuş – Türk Telekom – 18.08.2011
—————————–o—————————
Merhaba,
Ben de cumartesi günü sınavdaydım, geçtim.
ben deneme sınavından 79% aldım, ama artık Rita’nın sorularını ezbere
yapmaya başlamıştım.
Sınavdaki sorular tabii ki daha değişik. Didem Hanım’ın dediği gibi çok
input-output vardı.
Trickli sorularda tekrar tekrar okuyup kontrol etmek zaman alıyor.
Benim tavsiyem mark edip sonra tekrar bakıldığında emin olmadıkça
değiştirmemek.
Deneme testlerinde gördüğüm kadarıyla genelde ilk yapılan doğru çıkıyor.
Henüz sınava girmeyenlere başarılar diliyorum ve aklımda kalan soruları
yazıyorum:
EV için, calculator’lık soru da vardı, zaten win calculator’ın aynısı
ekranda var. ama formül ezberlemeden mantıkla da yapılır.
EV tanımları da vardı: Mesela, proje bittiğinde harcamış oalcağın maliyet
aşağıdakilerden hangisidir? Actual cost, EAC, ETC, vb..
Opt, pes ve medium vermiş, ama PERT ile hesaplandığında uymayan bir sonuç
da vermiş, bu nasıl hesaplanmış diyor. 3 point estimate, PERT var şıklarda.
contract tiplerinden 2-3 soru var,
hangisi seller için en risklidir,
projeyi açıklıyor, seller hangisini tercih etmelidir
seller staff’a inflation adjustment istiyor, hangi contract olmalı.
hangi process’te supplier selection yapılır?
Contract management / Procurement management diye şıklarda karıştıran
seçenekler var.
PMP ethic code’dan hatalı bir durum gördüğünüzde PMP’ye haber verir
miydiniz benzeri sorulardan 3-5 tane denk geldi.
sözkonusu PM arkadaşınız PMI member değil, sadece PMP ise, yada PMI ile
hiçbir bağlantısı yoksa yine de PMIa haber vermenize gerek var mı? soruları
vardı
daha önceki benzer projelerden parametrik hesaplama ile estimate yaptık, bu
örnek analogous mu parametric mi benzeri sorular.
Supplier selection yapmadan önce elimizde ne olmalıdır, RFQ, selection
criteria
Aklımda kalanlar bunlar, %50-60 zaten takır takır yapılacak sorular vardı,
onlar aklımda kalmadı.
Herkese selamlar
Bilge Aksan
—————————–o—————————
Merhaba,
Nihayet ben de bugun sinava girdim ve gectim. Iki gun once 17. Testi cozmustum %69 cikmisti sonuc. Bugunku sinav ise daha kolay geldi bana. Ama o kadar fazla tools& techniques sorusu vardi, sinav ondan ibaretmis gibi bir hisse kapildim bir ara. Bir de cok sayida EV formul sorusu vardi.
Sinava girecek diger arkadaslara da basarilar diliyorum.
Iyi aksamlar.
Didem Türkyılmaz – 14.8.2011
—————————–o—————————
Gökrem hocam merhabalar,
Uzun bir maraton sonrasında, geçtiğimiz Pazartesi PMP sınavına girip başarı ile geçtim J
Bu güzel haberi de sizinle paylaşmak istedim.
Bu süreçte Rita’nın kitabı, PMBOK ve sizin slaytlarınız üzerinden yoğun biçimde (20-25 gün kadar) çalıştım.
Bir de, iphone uygulamalarından sorular çözdüm, bu konuda çok sayıda uygulama dahi çıkmış…
17. ve 18. Testten 70 üzeri puanlar alınca da sınava hazır olduğumu hissettim.
Yardım ve destekleriniz için tekrar teşekkür etmek istedim.
İyi çalışmalar, selamlar…
Mustafa Turan
TTNET – 10.8.2011
—————————–o—————————
Merhaba,
Hayırlı olsun İdil, tebrikler.
Ben de aynı şekilde dün -İstanbul’da- girdim ve PMP oldum. Epey bir süredir ha girdim ha gireceğim diye sürüncemede bırakmıştım, bildiklerimi de unutacağım diye endişeliydim ama neyse bir sıkıntı olmadan geride bırakmış oldum. Darısı benzer durumda olan diğer arkadaşlarımın başına.
Haftasonu 17. testi çözdüm, %87,5 yaptım. Bazı soruları daha önceden Rita’nın soru setlerinden görmüş olduğum için çok net bir gösterge sayılmaz belki ama durumun fena olmadığı konusunda beni rahatlattı yine de.
Ben eğitime gelmeden önce Rita’ya başlamıştım, onu bitirdim. Çok uzun zamana yayıldı kesintili okuyunca. Bence en faydalı kaynaklardan biri çünkü sınavın ve PMI’ın mantığını özümsetmeye çalışıyor dışardan biri olarak. Ama benim gibi zamana yaymayın mümkünse, konsantre olup makul bir zamanda bitirmek çok daha verimli olur.
Ayrıca eğitimde altını çizdiğimiz yerlere baktım. Üstüne de son zaman diliminde soru çözdüm. Rita’nın büyük bir soru seti var ve sorunun altında hemen cevabını ve kısa açıklamasını veriyor. Bence epey öğretici, tavsiye ederim.
Sınavdaki sorular zaten sistematik olarak dağıtılmış durumda ancak benim aklımda daha çok kalanlar, İdil’in belirttiği gibi EV soruları, özellikle scope, quality ve risk’ten araç ve teknikler, conflict resolution vs oldu. Bazı sorular çok kolay, bazıları çok zor. Zaman yetiyor ama yine de zor sorularda uzun uzun düşünen biriyseniz gözünüz saatte olsun. Takıldığınız soruları, bir yanıt girseniz de girmeseniz de Mark edip sonra review edebilirsiniz.
Bu arada bu önerilerimiz şu an için geçerli ancak Ağustos sonundan itibaren yeni bir sınav sistemine geçilecek. Bunun nasıl bir değişiklik getireceği konusunda bilgi sahibi değilim ancak Eylül ve sonrasında sınava girmeyi planlayan arkadaşların bunu da dikkate alması gerekecek.
Sınavla ilgili deneyimlerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürler. Sınava gireceklere de başarılar dilerim.
Burak YILMAZ
Garanti Teknoloji
—————————–o—————————
Merhaba arkadaslar
Ben de dun itibariyle PMP’ler arasina katildim:)
17. testten %70 almistim.
Calisma metodum su sekilde idi.
. Once sizin egitimde gosterdiginiz yerleri PMBOK dan okudum
. Sonra Rita nin kitabini okuyup sorularini cevapladim.
. Sonra sizin verdiginiz sorulari ve pmfasttrackdeki sorulari cozdum. Bu arada sorulari cozerken takildigim yerleri not aldim.
. Ara ara bu notlari tekrar ettim.
. Son gunlerde de tekrar sizin altini cizdirdiginiz yerleri ve verdiginiz ozet sunumu okudum. Ritayi gozden gecirdim. Ozellikle sorulardan aldigim kucuk notlar cok ise yaradi. Tekrar ederken soruyu da akla getiriyor.
Sinava girmeden once hem ritanin process chartini hem de 43. Sayfayi tekrar ettim. Ritadaki oyunlar gercekten ogretici. Verilen kagida onerilen sekilde not aldim. Formulleri de yazdim. Faydali oluyor gercekten de. Sinavda dusunmekten kurtariyor sizi.
Ufak bir not: Sinava Izmirde girdim. Amerikan kultur dernegi sinava girerken sadece nufus cuzdanini kabul etmiyor, yaninizda mutlaka ya pasaport ya da ehliyet olmasi lazimmis. Imzali belge olmaliymis. Ben bilmiyordum sinava girecek arkadaslarin aklinda olsun.
Bu sinav icin bence de en onemli sey bol bol soru cozmek. Bir de mantigini anlarsak girdi ve ciktilari ezberlemeye gerek kalmiyor.
Sinavda hemen hemen her konudan cikti ama oncelikle EV ve formuller agirliktaydi. Arada kalinan soru vardi. Girdi, araclardan soru coktu.
Verilen oneriler benim cok isime yaradi, herkese tesekkur ederim.
Sinava girecek olan arkadaslara simdiden basarilar dilerim.
Iyi calismalar
Idil Karacan
—————————–o—————————
Merhaba,
Dun sinava girdim ve PMP sertifikasini aldim. Bugune kadarki tum feedbackler den yararlandim, herkese cok tesekkurler.
Henuz sinava girmemis arkadaslar icin, calisma metodumu yazmak istiyorum;
– Rita nin kitabini onemli yerlerin altini cizerek bir defa okudum,
– PM Fast Track sorularini yaptim.
– Kitabin alti cizili yerlerini tekrar ettim.
– En son 200 soruluk 2 testi yaptim ve Kim Heldman nin 70 sorusunu cozdum.
Ve sinava hazirim dedim:)
(Rita nin kitabini okurken paralelde PMBOK da onemli diye isaretledigimiz input- output ve tool lari gozden gecirmistim.)
Sinavda 200 sorunun 30 tanesi yoruma dayali veya emin olamadigim sorulardi, ama diger sorular rahatlıkla yapılabiliyordu, Rita nin kinden daha kolay sorulardi.
Son olarak, onemli tools and teknique lerin, ne icin kullanildiklarini da ogrenmek gerekiyor.
Herkese basarilar, iyi calismalar,
Gözde Yıldırım
—————————–o—————————
Merhaba Gokrem Hocam ve tüm arkadaşlar,
Ben PMP oldum, artik sıra sizde.
Sınava dün girdim, biraz stresli geçse de geçtim.
Maalesef kaç puan ile geçtiğinizi açıklamıyorlar, sadece “process group” a göre “proficiency” level I belirliyorlar. Sınav öncesi Rita nın kitabini okudum birde bulabildiğim kadar soru cevapladım, ortalama günde 1-2 saat hazırlık yaptım. Sınavdan 2 gün önce hocanın verdiği notları tekrar gözden geçirdim. Hemen sınav öncesi processesleri ve formüleri kağıda döktüm.
Soru olarak sadece 4 ini hiç daha önce görmemiştim (konu bile yabancı geldi) .
Beni stress eden bir faktör odaya her 10 dkk bir yüksek topuklu (tak tak tak ses eden türden) bir bayanın girip şöyle bir gözetliyor olması, gelmesi her seferinde dikkat dağıtıcıydı…
Tüm Arkadaşlara başarılar dilerim,
Kolay Gelsin,
Banu TUNCA
—————————–o—————————
İyi günler Gökrem Bey ve tüm arkadaşlar,
Bu sabah sınava girdim ve geçmeyi başardım. Kayıtlarınız için 17. Test ten yaklaşık %80 yapmıştım bir gün önce. Gökrem Bey’e çok yararlı olduğunu düşündüğüm eğitim metodu için tekrar teşekkürler ve tüm arkadaşlara başarılar dilerim.
Genel olarak sınav hep söylendiği gibi Rita ya oranla daha kolaydı diyebilirim en azından çok fazla arada kalınan seçenekli sorular daha azdı, direk cevabı bildiğiniz sorular Rita’ya göre daha fazlaydı.
Input, T&T, Output soruları vardı ama çok fazla değildi ve genelde karşılaştığımız daha bariz process lerdendi. Hiç rastlamadığım ve bilmediğim (Rita ve PMBOK u okuduktan sonra) yalnızca iki kavram vardı orada da akıl yürütme ile bir cevap bulmayan çalıştım ama dediğim gibi 2 tane olduğu için bir sorun yaratmadı.
Gökrem Bey in dediği gibi processleri sınav başında sorulara bakmadan yazdım, bir de Earned Value formüllerini. Çok fazla bakmasam da insanın yanında başvuracağı tanıdık bir metin olması psikolojik olarak rahatlatıyor, eğer ezberlerseniz sizde yapın yaklaşık 5-10 dk kaybettiriyor ama bence yararlı.
Ben 3 ara verdim (malum yaş biraz ileri ) Beş dakikalık molalarda su ve basit bisküvi vs atıştırdım, hem kafamı toplamama hem de biraz sınav havasından uzaklaşmaya yardım ediyor. Sınavda mark ettiğim yaklaşık 20 soru vardı onlara da dönüp bakacak kadar süre kaldı. Genelde süre çok sorun olmuyor eğer bazı sorulara çok takılmayıp mark edip geçerseniz.
Sevgiler,
Cezmi AYDIN, PMP
ENOVA
—————————–o—————————
Merhaba Gökrem Bey,
4.06.2011 Cumartesi günü sınava girdim ve PMP oldum. Desteklerinizden dolayı çok teşekkür ederim. Sınava girecek arkadaşlara fikir vermesi açısından nasıl çalıştığımı şöyle özetleyebilirim:
· Eğitimi aldıktan 1 ay sonra çalışmaya başlayabildim.
· İki hafta boyunca PMBOK’tan altını çizdiğimiz yerlere ve sizin Ritanın kitabından yapmış olduğunuz özete çalıştım(yani eğitimde üç günde yaptığımızı 2 haftada tekrar ettim)
· İki hafta boyunca sizin verdiğiniz 14,15,16,18,17. testleri çözdüm.
· 17. testten % 72.5 yaptım ve sınava girmeye karar verdim.
· Başvuru yaptım ve 1 hafta sonra başvurum kabul edilmiş ve sınav günüm belli olmuş oldu.
· Son hafta hiç soru çözmeden Pazartesi, Salı, Çarşamba günleri akşam ve Cuma günü de izin alarak tüm gün PMBOK ve sizin özetinizi tekrar ettim.
· Veeeee Cumartesi sabah 10:00 da sınava girdim.
Sınav sorularını ise şöyle değerlendirebilirim:
· Sorular 17. Test gibi bana biraz zor geldi.
· Süreçlerin araç ve çıktılarına çalışmıştım fakat girdilerine pek çalışmamıştım, onlardan da 5-10 soru vardı.
· En çok zorlandığım sorular risk yönetimi ve tedarik yönetimi oldu.
· En az 5 tane EV sorusu vardı, ama hepsi çok kolaydı.
· Sınava Türkçe ve İngilizce olarak girdim.
· Türkçe çevirimleri çok iyi değildi. Bazı soruları ingilizcesinden cevaplamak zorunda kaldım.
Sınava girecek herkese başarılar dilerim.
Kolay gelsin.
Fatih TOKUŞ
TTNET
—————————–o—————————
Herkese merhaba,
Salı günü girdiğim sınav sonrası PMP oldum. Girecek arkadaşlar varsa bir kaç noktayı da onlarla paylaşmak isterim:
1- Sınava başvururken Türkçe dil desteğini seçmiştim. Sınavda bunun büyük faydasını gördüm. Ekran ikiye bölünmüş olarak geliyor.
2- Sınav genel olarak bekledğimden daha kolaydı diyebilirim.
3- Çok uzun paragraf sorularıyla karşılaşmadım. Zaman fazlasıyla yetiyor.
4- Earned Value nun eski isimlendirmesini akılda tutmakta fayda var.
5- Hesaplama gerektiren sorular vardı (EV, Float) ama çok karmaşık hesaplamalar değildi.
Ben sınava daha çok Rita’nın kitabından hazırlandım. Çalışırken kendi notlarımı çıkardım. PMBoK biraz sıkıcı geldiği için çok fazla okuyamadım . Kitaptaki soruları farklı zamanlarda birkaç kez çözdüm.
Sınavdan önce 1 gün de izin alıp, haftasonuyla beraber 3 gün kendi çıkardığım notların üzerinden tekrar ettim ve deneme sınavı çözdüm.
Önceden sınava girmiş olanlar varsa geçmiş olsun, sınava gireceklere de bol şanslar
Arda ANIL
—————————–o—————————
Merhaba Gökrem Bey;
14 Nisan 2011 tarihinde girmiş olduğum sınavı başarıyla geçtim.Emeğiniz için teşekkür ederim.
17.sınavdan %79 başarı elde etmiştim.
Sınava yaklaşık 6 ay çalıştım,bu sürekli bir çalışma olmadı.Bazen iş yüzünden 2,3 hafta hiç bakamadığım oldu. Sınavdan önce 2 hafta yoğun çalıştım.PMBOK, Rita ve Kim Heldman’i okudum.3 defa Rita nın kitabını okudum. Sınav izlenimim konuyu iyi öğrendikten sonra çok fazla çalışma zarar verebilir.
Beklediğimden daha zor bir sınavdı ama zorluğu konuları bilmememden değil,çok fazla soruda 2 şık arasında kalmamdı.
Benim kişisel tavsiyem 3 kez Rita bir kez PMBOK Kim Heldman’i tavsiye etmiyorum.
Türkçe destekli almanızı tavsiye ederim.
Sorular çok uzun değil genelde tek satırlık sorular.Süre sıkıntısı olmuyor 1.5 saat zamanım kaldı sınavı bitirdikten sonra. Input/Output konusunda kafam karışıyordu bir sürü prosess bir sürü input output var diyordum ama önemli girdi ve çıktısı olanları bilmek yeterli.
Bu arada başvurumu yaptıktan 4 gün sonra onay geldi 2 gün sonra sınava girdim.
Herkese başarılar dilerim.
Ahmet Çalışkan
Türk Telekom A.Ş.
Teknoloji Sistemleri Yönetim Direktörlüğü
—————————–o—————————
Merhaba Gökrem bey,
Bu gün girdiğim PMP sınavını başarıyla verdim. Yardımlarınızdan dolayı çok teşekkürler.
Bize verdiğiniz 200 soruluk sınavlardan %70 civarında bir başarı elde etmiştim. Fakat bir oturumda yapmadım. İstatistiklerinize ilave edebilirsiniz.
Belki sınava girecek adaylarla paylaşmanız açısından bir iki noktayı not edebilirim.
1- Kesinlikle sadece türkçe sınav almamak gerek. Sınavda önemli sayıda soruda Türkçeden anlamadığım soruları ingilizcesinden daha açık şekilde anladım. Bunun tersi de geçerli. Özellikle uzun ve terminoloji içermeyen sorularda türkçe tarafı kullanmak işi kolaylaştırıyor (Bu arada ingilizcemin de çok iyi düzeyde olduğunu belirteyim).
2-süre konusunda hiç sıkıntı yaşamadım. 3 saatin sonunda sınav bitmişti. Bu yüzden süre konusunu merak etmeye gerek yok. Fazlasıyla yetiyor.
3-Çalışma konusunda da fazla abartmaya gerek olmadığını düşünüyorum. zaten yüzde yüz her şeyi öğrenmek gerekmiyor. % 61 başarı için bir kitabı bir kez bitirip biraz alıştırma çözmek yeterli.
4-Sınavda daha önce ne pmbok da ne de diğer kaynaklarda rastlamadığım terimlere de rastladım.
Bu vesileyle tekrar teşekkür eder girecek diğer adaylara başarılar dilerim.
Cevat Ikibas
Turk Telekom Teknolji Başkanlığı
—————————–o—————————
Merhaba Gökrem Bey,
Cuma günü girdiğim sınav sonrası PMP oldum. Bilge Adam ın Fulya daki yerinde değil artık Bakırköy deki yerinde sınava giriliyor.
Sınav ekranı ikiye ayrılmış olarak geliyor. Üst kısımda soru ve cavaplar Türkçe olarak gösteriliyor. Alt kısımda ise ingilizcesi var. Cavapları alt kısımda yani İngilizce olan ekranda işaretliyorsunuz.
Bilmediğiniz bir kelime yada zor bir cümle ile karşılaşınca Türkçesini okumanın faydasını gördüm.
Türkçe dil yardımını herkes seçmeli diye düşünüyorum.
İnanç ÖZÇUBUKÇU – Ford Otosan – 27.02.2011
—————————–o—————————
Merhaba,
Öncelikle sınava girdim.Geçtim.
Sınav ilgili unutmadan hemen aklımda kalanları yazayim:
Öncelikle Bölgede iki Bilge Adam var. Siz merkez meydana yakın olana gideceksiniz. Benim gibi sahile yakın olana gidip son dakika kosturmayin. Araları 15 dakika yürüme mesafesi
-birincisi : kolay bir sınav. bilgileri unutmadan girin . Deneme sınavlarında aldığınız notlara biraz daha çalışıp 10-20 daha ekleyerek kendi notunuzu değerlendirebilirsiniz. – Sınavdaki sorular deneme sınavlarına göre daha kolay ifadeler kullanıyor.
Sınav çıkışı size bir değerlendirme veriyor.
Planning, Execution, Monitoring (Toplam % 71 lık alan) kısımlarından: Proficienf (yani 90-100 arası aldım)
Closing, initiation , Responsibility (Toplam % 29 luk kısım) kısımlarından: Moderate Proficient (70-90 arası aldım)
( 0 – 70% arası below proficient oluyormuş)
Bu da monte Carlo analiz yaparsak : )) 84 ile 96 arası bir not aldığımı gösteriyor. Ortalama 90 diyelim. .bu detayı verme nedenim ise deneme sinavlarından seviyelerimizin yakın olduğunu biliyoruz. Bu yüzden tekrar tavsiyem bir kaç gün çalışın ve unutmadan girip alın derim ben. ısrarla tekrar diyorum.
Nasıl çalıştım derseniz.. toplam 4 yarım gün çalıştım. Bu sürede önce Rita’nın kitabından konuyu okudum. Sonra ana kitaptan Gökrem Bey’in altını cizdirdiği yerleri okuyup Rita’nın sorularını çözdüm. Rita kolay okunan ama trikleri anlatan bir kitap. Bence mutlaka hızlıca okunmali.
Son olarak bir gün önce input, output ve tools teknikleri çalıştımi ezbelemeye çalıştım. Ama pek beceremedim açıkçası. Çok fazla var ve karışıyor malum.
Hepiniz Başarılar.
Civan KÜÇÜK – VODAFONE
—————————–o—————————
Merhaba,
Nasılsınız Gokrem Bey ? Ben dun sınavımı gectim.
Sınav bekledigimden daha zordu diyebilirim, cok kucuk detayları sormuslardı,
kolay olan kısımları input, output ve tekniklerdi Bu da nedir simdi dedigim sorular vardı..Hic gormedigim, duymadıgım bazı kelimeler..Dolayısı ile calısmak gercekten gerekliymis
Arkadaşlarımla paylaştığım öğrenilen derslerim de aşağıda…
Buldugum en guzel lessons learn sayfası aşağıdaki, bana cok faydası oldu bence sizde incelemelisiniz :
Lessons Learnt : http://pmzilla.com/passed-exam-0823-lession-learnt
Gokrem Beyin verdigi dosyalardaki read me file icindeki sitelara goz atmanızı oneririm, farklı sorular gelebildigi icin ne kadar cok soru cozerseniz o kadar iyi oluyor.
Sorularının farklı oldugunu gordugum sitelerden birisi : http://www.pmroadtrip.com/
Sınavdan Hatırladıklarım :
- Input – outputları ezberlemis olmasız lazım, 43. sayfa uzerine ne kadar cok input-output bilirseniz o kadar iyi, cunku direk bunun inputu, bunun output’u nedir diye soruyorlar!
- Bana cok fazla contract management ve quality management soruları geldi, dolayısı ile contol processlerini detaylı calısmanızı oneririm.
- Bir case anlatıp, simdi bunu hangi teknikle cozersin diye sorular vardı, Delphi tecq. gibi tekniklerin hangi process gruplarında oldugunu bilmek onemli.
- Aa bu da ne dedigim bir 15 soru kesin vardı, dolayısı ile hic gormediginiz seyler cıkarsa sasırmayın !
- Sınav 4.30 saat surecek, yanınıza su – yiyecek alamıyorsunuz, biraz hapisane modeli, kapıdan cıkıp imza atıp su iciyorsunuz, imza atıp odaya donuyorsunuz. Ben bilmedigim icin baya afallamıstım.. sizin aklınızda olsun. Kahvaltınızı edin !
- 3.45 saatte 200 soruyu bitirebildim, sorular uzundu. Kalan surede 5 dak ara verip, isaretlediklerime tekrar baktım.
- Rita’nın bazı kısımlarında extra soru cozdum, kim heldman’ın ilk bir kac chapter’ını okuyup sorularını cozdum. Kim’in ilk basında 60 soru var onu da cozmenizi tavsiye ediyorum.
FULYA ISIK/IT/TR/VODAFONE
—————————–o—————————
Merhaba Gökrem Bey,
Nasılsınız görüşmeyeli?
Artık ben de bir PMP yim. Bu sabah girdiğim sınavı başarıyla geçtim. Bize verdmiş olduğunuz eğitimin faydalı olduğunu söylemeliyim. Sınava girmeden bir gün önce yaptığım 17. Sınavdan %82 oranında başarı göstermiştim.
Sınavdaki sorular Rita dan genel olarak daha kolaydı ama şıkları arasında gerçekten çok tereddüt ettiğim sorular da azımsanmayacak kadar fazlaydı. Kim Heldman a çok fazla bakamadım ama bir iki testini çözdüğümde çok faydalı olmayacağını düşündüm.
Desteklerinizden ötürü teşekkürler.
İyi Çalışmalar.
Fatih KAHVECİOĞLU
Türk Telekomünikasyon A.Ş.
Program ve Proje Yönetimi Direktörlüğ
—————————–o—————————
Gökrem Bey Merhaba,
Daha önce bugün için sınav tarihi aldığımı bildirmiştim. Bugün nihayet sınava girdim ve artık ben de bir PMP’yim!!!!
Herşey için çok teşekkürler. Eğitimde verdiğiniz hintler, notlar, sorular çok işime yaradı. Hazırlanmak için çok az vaktim olmasına rağmen başarabildim desteğinizle.
Bu arada Exam 17′de %75 civarında bir başarım olmuştu…
Sınava ilişkin olarak da; Sorular beklediğimden daha kolaydı (Rita’nın soruları çok daha karmaşık ve şaşırtmacalıydı). Uzun parağraflı sorular çok az vardı, EV soruları çok basitti, inputs,tool&tech.-outputs’dan çok fazla soru vardı (özellikle tool&techs’den). Bazı sorular Rita’dakiler gibi bikaç cevap arasında bırakan sorulardı.
Şimdilik hatırlayabildiklerim bu şekilde.
Tekrar teşekkürler,
Selamlar,
Funda TANER
TÜRK TELEKOM -PROGRAM – PROJELER YÖNETİM DİREKTÖRLÜĞÜ
—————————–o—————————
PMP Eğitimimize katılan ve sınavı kazanan Murat Bey’in bana yolladığı maili (kendsinin de izniyle) aynen paylaşıyorum.
“Merhaba Gokrem Hocam,
Gecen ay sizden PMP sinavi hazirlik kursunu almistik.
Bildiginiz gibi isten ayrildigim icin bir ay siki calisma firsati buldum ve bugun sonunda sinava girip PMP sertifikasini almaya hak kazandim.
Isteginiz uzerine istatistiginiz icin 17 Numarali test icin sonucumu gonderiyorum: sureli cozup 82% basari saglamistim. soylemeliyim ki bu 17 Numarali test sinava gore daha zordu.. ozellikle sinavda EVM sorulari cok siradandi.. fakat sorularin bir kismini anlamak hakkaten zordu iki tarafa da cekilebilecek sorular boldu.. bir de ben PMBOK, Rita ve Kim Heldman’i tamamen bitirmeme ragmen sinavda hala ilk kez gordugum terimler karsima cikti (descartes’ six passion gibi ?) uzun paragraflar hic cikmadi sayilir.. ama hakikaten ince sorular vardi..
PMBOK’un tek basina yeterli olmadigi kesin.. yeni ogrencilere tavsiyemdir
Simdi PMI uyeligimi maksimum seviyede kullanmaya ve keyifle CV’mi PMP olarak guncellemeye baslamayi dusunuyorum..
Iyi calismalar..
Murat Ozmen, PMP – muratozmen@yahoo.com – 20.08.2010″
Gökrem Hocam,
PMP sınavı başarıyla geçilmiştir…
Emekleriniz için teşekkür ederim…
Anketiniz için de veriyi göndereyim: 159 doğru yapmıştım verdiğiniz sınavda.
PMP’de I,E,C moderate P, M&C proficient…
Saygılarımla,
Önder BARLAS, PMP, Y. Mak. Müh., MBA
Havacılık Akademisi – THY
—————————0—————————
Gökrem Bey merhaba;
Ben dün sınava girdim ve geçtim, PMP oldum.
Destekleriniz için teşekkürler.
İyi çalışmalar.
Neslihan Poyraz Erten
Senior Project Manager | PMO
IBTECH INTERNATIONAL BUSINESS TECHNOLOGIES
07-05-2010
—————————0—————————
Hocam teşekkür ederiz
Eğitici ve ufuk açıcı bir eğitim oldu aynı zamanda çok keyifli idi, hepinize çok teşekkür ederiz
Görüşmek dileği ile
Aziz BAYKAN
Bilgi Sistemleri Geliştirme Uzmanı
ATU Turizm Isletmeciligi A.S.
Atatürk Havalimani Dis Hatlar Terminali
29-04-2010
—————————0—————————
Hocam Merhaba, skydrive konusunda bir sorun yok. Drivınıza erişebiliyorum.
Bu vesile ile size herşey için öncelikle sizden aldığım eğitimler (MS Project + PMP Sinavı hazırlık) için ve benim gördüğüm en iyi eğitimcilerden biri olmanız nedeniyle teşekkür etmek istiyorum.
Hoşçakalın,
Özgür ÖZUĞUR, Y.Müh. – TÜBİTAK-UEKAE/G227
21-04-2010
pmp sınavına nihayet girebildim dün ve sonuç başarılı 😉 hocamıza teşekkür ediyor sizlerin de haberlerinizi bekliyorum 😉
Cemal Eroğlu – Vakıfbank
Yardımlarınız ve yönlendirmeleriniz için teşekkür ederim.
Arkadaşlar arayı fazla açmadan girmek lazım, umarım en kısa zamanda siz de girer ve başarılı olursunuz.
İyi çalışmalar kolay gelsin.
Serbay Ulutaş
—————————0—————————
Merhaba,
Çok keyifli ve doyurucu bir eğitimdi, böyle bir eğitim sunduğunuz için tüm IKG ailesine teşekkürler.
İyi çalışmalar
Eda TAKBAK ŞAHİN
DIGITURK
07-12-2009
—————————0—————————
Gökrem Bey,
Değerli bilgi ve tecrübelerinizi bizlerle paylaşımda gösterdiğiniz profesyonelliğe, samimi yaklaşımınıza ve nezaketinize tekrar teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Nur ÖZTÜRK
İMKB Kütüphanesi
MD.Yrd.
22-10-2009
————o————————
Gökrem Bey selamlar…
Türk Telekom’da verdiğiniz Proje Yönetimi eğitimine katılma şansım olmuştu..Şans diyorum çünkü aldığım eğitimlerin içinde en zevkli eğitimdi..”Kız isteme projesi” şu an için gerçekleşmedi ama riskleri minumuma indirdim 🙂
………………
Haluk Gökşen
Türk Telekom AŞ – 30.09.2009
————o————————
Harp Akademileri Komutanlığından Teşekkür Yazısı
Ilerleyen dönemlerde gerek şahsen gerekse kurumum ile birlikte farklı eğitimlerde görüşmek dileğiyle.
Saygılarımla,
Mehmet Külahçı – İnci Holding – 22.08.2009
——————-o—————–
Merhabalar
65. Proje Yönetimi Sertifika Programınızın(24 Kasım 2008) bir mezunu olarak sonunda 25 Haziranda sınava girip PMP unvanını kazanmayı başardım. Biraz geç oldu ama güç olmadı 🙂
Başka eğitimlerde beraber olmak dileğiyle.
Okan SOYLUER – OTIS ASANSÖRLERİ – 29.06.2009
“Gokrem Hocam merhaba,
Biz Evren & Cenk Topuzyan ikimiz de 11 haziran 2009 itibariyle PMP olduk.Size de haber verelim dedik.
Pmi’den konfirmasyon maili geldi ancak daha sertifikalar gelmedi.
Her sey icin bir kez daha cok tesekkur ediyoruz,
Gorusmek uzere,
Selamlar.”
Evren Topuzyan – 24.06.2009
“Can Hocam,Gökrem Hocam…
Geçtim hocam, geçtim… PMP olduuum… :)”
Hale SÖYLEMEZ – Ülker – 24.06.2009
“Desteğinizden dolayı çok teşekkür ederim.
Katkılarınızla artık bir PMP’yim!!”
Şenay ENGÜR – 24.06.2009
“Proje yönetimi konusunda web sayfanızdaki bilgileri okuduğumda hissettiklerim, sizlerden eğitim aldıktan sonra da artarak devam ediyor. Sizlerden eğitim aldığımız için çok seviniyorum. Proje yönetimi konusunda daha nice başarılı eğitimler vermenizi diliyorum. Umarım tekrar görüşmek fırsatını yakalarız ve İstanbul Kurumsal’ın diğer eğitimlerini alma imkanına erişiriz.”
Tuba İNANÇ – Halkbank – 15 – 06 -2009
“Gökrem Bey , bu vesileyle , bizimle paylaştığınız bilgi birikiminiz ve katkınız için bir kez daha teşekkür ederim.”
Tayfun KANDIRALI – IMKB – 12 – 06 – 2009
“Gökrem Bey Merhaba,
Geçtim sınavı 🙂
tekrar teşekkürler …”
Ersen BOLLUCA – Zaman Gazetesi – 04 – 06 – 2009
——————o—————–
Gökrem Hocam,
PMP sınavı başarıyla geçilmiştir…
Emekleriniz için teşekkür ederim…
Anketiniz için de veriyi göndereyim: 159 doğru yapmıştım verdiğiniz sınavda.
PMP’de I,E,C moderate P, M&C proficient…
Saygılarımla,
Önder BARLAS, PMP, Y. Mak. Müh., MBA
Havacılık Akademisi – THY
—————————0—————————
Gökrem Bey merhaba;
Ben dün sınava girdim ve geçtim, PMP oldum.
Destekleriniz için teşekkürler.
İyi çalışmalar.
Neslihan Poyraz Erten
Senior Project Manager | PMO
IBTECH INTERNATIONAL BUSINESS TECHNOLOGIES
07-05-2010
—————————0—————————
Hocam teşekkür ederiz
Eğitici ve ufuk açıcı bir eğitim oldu aynı zamanda çok keyifli idi, hepinize çok teşekkür ederiz
Görüşmek dileği ile
Aziz BAYKAN
Bilgi Sistemleri Geliştirme Uzmanı
ATU Turizm Isletmeciligi A.S.
Atatürk Havalimani Dis Hatlar Terminali
29-04-2010
—————————0—————————
Hocam Merhaba, skydrive konusunda bir sorun yok. Drivınıza erişebiliyorum.
Bu vesile ile size herşey için öncelikle sizden aldığım eğitimler (MS Project + PMP Sinavı hazırlık) için ve benim gördüğüm en iyi eğitimcilerden biri olmanız nedeniyle teşekkür etmek istiyorum.
Hoşçakalın,
Özgür ÖZUĞUR, Y.Müh. – TÜBİTAK-UEKAE/G227
21-04-2010
pmp sınavına nihayet girebildim dün ve sonuç başarılı 😉 hocamıza teşekkür ediyor sizlerin de haberlerinizi bekliyorum 😉
Cemal Eroğlu – Vakıfbank
Yardımlarınız ve yönlendirmeleriniz için teşekkür ederim.
Arkadaşlar arayı fazla açmadan girmek lazım, umarım en kısa zamanda siz de girer ve başarılı olursunuz.
İyi çalışmalar kolay gelsin.
Serbay Ulutaş
—————————0—————————
Merhaba,
Çok keyifli ve doyurucu bir eğitimdi, böyle bir eğitim sunduğunuz için tüm IKG ailesine teşekkürler.
İyi çalışmalar
Eda TAKBAK ŞAHİN
DIGITURK
07-12-2009
—————————0—————————
Gökrem Bey,
Değerli bilgi ve tecrübelerinizi bizlerle paylaşımda gösterdiğiniz profesyonelliğe, samimi yaklaşımınıza ve nezaketinize tekrar teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Nur ÖZTÜRK
İMKB Kütüphanesi
MD.Yrd.
22-10-2009
————o————————
Gökrem Bey selamlar…
Türk Telekom’da verdiğiniz Proje Yönetimi eğitimine katılma şansım olmuştu..Şans diyorum çünkü aldığım eğitimlerin içinde en zevkli eğitimdi..”Kız isteme projesi” şu an için gerçekleşmedi ama riskleri minumuma indirdim 🙂
………………
Haluk Gökşen
Türk Telekom AŞ – 30.09.2009
————o————————
Harp Akademileri Komutanlığından Teşekkür Yazısı
Ilerleyen dönemlerde gerek şahsen gerekse kurumum ile birlikte farklı eğitimlerde görüşmek dileğiyle.
Saygılarımla,
Mehmet Külahçı – İnci Holding – 22.08.2009
——————-o—————–
Merhabalar
65. Proje Yönetimi Sertifika Programınızın(24 Kasım 2008) bir mezunu olarak sonunda 25 Haziranda sınava girip PMP unvanını kazanmayı başardım. Biraz geç oldu ama güç olmadı 🙂
Başka eğitimlerde beraber olmak dileğiyle.
Okan SOYLUER – OTIS ASANSÖRLERİ – 29.06.2009
“Gokrem Hocam merhaba,
Biz Evren & Cenk Topuzyan ikimiz de 11 haziran 2009 itibariyle PMP olduk.Size de haber verelim dedik.
Pmi’den konfirmasyon maili geldi ancak daha sertifikalar gelmedi.
Her sey icin bir kez daha cok tesekkur ediyoruz,
Gorusmek uzere,
Selamlar.”
Evren Topuzyan – 24.06.2009
“Can Hocam,Gökrem Hocam…
Geçtim hocam, geçtim… PMP olduuum… :)”
Hale SÖYLEMEZ – Ülker – 24.06.2009
“Desteğinizden dolayı çok teşekkür ederim.
Katkılarınızla artık bir PMP’yim!!”
Şenay ENGÜR – 24.06.2009
“Proje yönetimi konusunda web sayfanızdaki bilgileri okuduğumda hissettiklerim, sizlerden eğitim aldıktan sonra da artarak devam ediyor. Sizlerden eğitim aldığımız için çok seviniyorum. Proje yönetimi konusunda daha nice başarılı eğitimler vermenizi diliyorum. Umarım tekrar görüşmek fırsatını yakalarız ve İstanbul Kurumsal’ın diğer eğitimlerini alma imkanına erişiriz.”
Tuba İNANÇ – Halkbank – 15 – 06 -2009
“Gökrem Bey , bu vesileyle , bizimle paylaştığınız bilgi birikiminiz ve katkınız için bir kez daha teşekkür ederim.”
Tayfun KANDIRALI – IMKB – 12 – 06 – 2009
“Gökrem Bey Merhaba,
Geçtim sınavı 🙂
tekrar teşekkürler …”
Ersen BOLLUCA – Zaman Gazetesi – 04 – 06 – 2009
Merhaba Gökrem Hocam,
Ben de dün itibariyle PMP’liğe adım atmış bulunuyorum,
Sınava gelirsek,
Şahsen benim girdiğim sınav 17.Test’le yarışır zorluktaydı, process’lerden ziyade PMP’nin insan ilişkileri ve sorunları çözmesi üzerine kurulu sorular bir hayli fazlaydı. Yoruma açık sorularda %50 civarıydı.
Sınava girecek arkadaşlara en önemli tavsiyem Türkçe dil desteğini seçmeyi unutmasınlar, ben yapmadım çok pişman oldum 🙂
Çalışırken Rita’yı ek kaynak olarak kesinlikle tavsiye ediyorum, PMBOK’tan farklı bir akış açısı kazandırması adına çok faydalı oldu.
Bundan sonra sınava girecek arkadaşlara başarılar dilerim ..
BeğenBeğen
Merhabalar Gökrem Hocam;
Dün girdiğim PMP Sınavını geçtim. Sınav çok ama çok kolaydı.
(17.Testten %91 yapmıştım)
Çıktılar, T&T , “EV soruları” ve “yurtdışı projelerle” ilgili çok sayıda soru vardı. sınava gireceklere
tavsiyem bol soru çözsünler. Emekleriniz ve desteğiniz için TEŞEKKÜR ediyorum.
Muammer SUBAŞI
TTNET A.Ş
BeğenBeğen
Muammer Bey,
Tebrik ederim ve aramıza hoşgeldiniz.
Geri bildirimler için de teşekkür ederim.
BeğenBeğen
Merhaba Gökrem Bey,
1-3 Mart tarihlerinde almış olduğumuz eğitimin ardından fazla ara vermeden, bilgilerim taze iken sınava girmek niyetindeydim. Araya sağlık sorunları, taşınma gibi meşgaleler girdikçe sınav giriş tarihim ve hazırlanma çalışmalarım da sürekli ertelenmek durumunda kaldı. Nisan ayında Head First PMP kitabı ile yavaş yavaş başladığım çalışmalarımda ancak 4. üniteye kadar ilerleyebildim. Uzun bir ara verdikten sonra sınav sistemi değişmeden önce 25 Ağustos günü sınava girerek PMP sertifikası almaya hak kazandım.
Sınava hazırlık sürecimi özetlemek gerekirse; Ağustos ayında 2 hafta izin aldım. Çok basit bir dili ama bir o kadar akılda kalıcı anlatımı nedeniyle Head First PMP kitabını tercih ettim. PMBOK un eğitimde altını çizdirdiğiniz satırlarını 1 kere tekrar ettim. Eğitimdeki slaytları ve Head First PMP kitabını birer kere okudum. Sınava giren pek çok kişinin tavsiyesi üzerinde Rita’ya da başladım ancak fazla zamanın kalmadığı için sadece ilk iki bölümünü okuma fırsatım oldu.
Soru olarak da Head First’in ünite sonu soruları ve en son ünitede yer alan deneme sınavını çözdüm. Kitaba ait deneme sınavı olduğundan ve kitaptaki sorulara çok benzer sorular olduğundan %90 civarı bir başarıyı çok anlamlı bulmadım. Son hafta günde 1-2 saat kadar kendi tuttuğum notları ve 43. sayfayı tekrar ettim. Ardından son gün sizin vermiş olduğunuz soruları ve 17. testi çözdüm. 17. testte ki başarı oranı %75 civarı idi. Bu sonuç benim açımdan da daha anlamlı olmuştu.
Evdeki testleri genelde 2,5-3 saatte bitiriyordum. Sınav ise başlangıçtaki tanıtım, 10 dakikalık bir mola ile toplam 4 saat sürdü. Süreyi sonuna kadar kullanmam gerekti. Tüm soruları okumak, işaretlediğim soruların hepsine geri dönmek için vaktim yeterli oldu ama sürenin tamamını da kullanmam gerekti. Bunda sınava Ramazanda girmemim ve Türkçe dil desteğini almamın da payı var diye tahmin ediyorum.
3-5 soru dışında çok çok farklı bir soru ile karşılamadım. Çok fazla input/output , tool/technique sorusu vardı. Aynı soru az farklı ifadeler ile 2-3 kere sorulmuştu. EV, PV gibi çok basit tanımlar bile sorulmuştu. Türkçe dil desteğini kesinlikle tavsiye ediyorum. Bazı soruların İngilizcesini, bazısının ise Türkçesini anlamakta zorlandım 🙂 Contract management ve quality management ile ilgili çok fazla soru vardı.
Destekleriniz için teşekkür eder, sınava girecek arkadaşlara başarılar dilerim.
H. Şeyma ÜLKER
Türk Telekom
BeğenBeğen
Şeyma Hanım,
Geri bildiriminizden dolayı çok teşekkür ederim ve tabiki tebrik ederim.
BeğenBeğen
Merhabalar Gökrem Bey,
25.12.2011 tarihinde girdiğim PMP sınavını geçtim. Hatırlarsanız size telefon edip Audit Process’e takıldım ne yapmam gerekiyor noktasında geri bildirim almıştım. Bu noktada belgeleri tamamlayıp 1 hafta içerisinde Audit Process’i geçtim .Esasında bu noktada sınava girmek için çalışan arkadaşlara %15 rastgele biçimde Audit’e düştüklerinde çok heyecanlanmamalarını tavsiye ediyorum. Bunun haricinde Türkiye’deki bazı özel kargo firmaları ile belgelerini posta ile ulaştırmaları yerine PTT kargo ile göndermelerini öncelikle tavsiye ediyorum. Diğer firmalar 120 küsür TL’ye gönderirken PTT ile 45 TL ödüyorsunuz.
Bunun haricinde sınav konusundaki deneyimlerim aşağıdaki gibidir:
1. SINAV ÖNCESİ
a. Çalıştığım kaynak Rita Mulcahy’nin PMP Sınavına hazırlık kitabı ve yine Rita’nın PM Fastrack 6.0 sınav programıdır.
b. Sınav soruları Rita’nın chapter sonlarında olan soru tarzları ile aynıdır.
c. Kitabı öncelikle hızlı biçimde konuları öğrenmek için 1-2 aylık süreçte üzerinden geçmenizi tavsiye ederim. Bundan sonraki aşamada sınav tarihini ayarlamışsanız sınav tarihine 1 ay kala bu sefer tüm kitabı soruları ile beraber üzerinden geçmeniz biçiminde tavsiyem olacaktır.
d. Sınava 1 gün kala soruların hepsini ve PM Fastrack’taki soruları çözdüyseniz sadece kitapta altını çizdiğiniz noktaları hızlı biçimde geçiniz.
e. PMP hazırlık eğitiminde Gökrem bey’in vermiş olduğu sınav sorularının üzerinden geçmenizi tavsiye ederim. Sınavı Türkçe destekli alırsanız oradaki Türkçe soru tipi ve terimler ile aşinalık kazanırsınız.
f. Sınav Türkçe destekli almayı unutmayın uzun İngilizce soruları anlamada Türkçe soru soru konusunu anlamada avantaj oluyor.
2. SINAV ESNASI
a. Sınava Ankara’da sadece Türk Amerikan derneğinde girebiliyorsunuz. Girmeden sizi sıkı bir güvenlik denetiminden geçiriyorlar. Üzerinizde ne varsa dolaplara yerleştiriyorsunuz. Sınava burnunuzu silmek için kağıt peçete bile sokamıyorsunuz kendileri isterseniz veriyorlar.
b. Sınav ortamında loş ışık vardı ve biraz ev ortamına göre soğuktu. PM Fastrack’i kullanarak bilgisayardan soru çözerken yüksek çözünürlükte çalıştığımdan soruların yazı tipi küçüktü, sınav esnasında PC’nin 15 inç’lik ekranında üstte Türkçe soru altta İngilizce soru kocaman yazı tipi ile gözlerinizi yoruyor. Doğrusunu söylemek gerekirse sınava zor motive oldum ama sonra alışıyorsunuz.
c. Sınavda 2 defa mola hakkınız var ama bu da sınav zamanından düşüyor. Başlarda soru çözerken alışmakta güçlük çektiğimden soruları önce bitirip de review yapmak için 10 dk zaman kaldı.
d. Sınavdaki soruların geneli Rita’nın kitabına çalıştıysanız kolaydı. Gerçenten zor olan 9-10 soru vardı bunlara yaklaşık ortalama 2-3 dakika süre harcamak zorunda kalıyorsunuz.
e. Sınavda proje yönetim süreçleri ile beraber Risk Yönetimi, Satınalma, Maliyet, Zaman yönetimi ağırlıklı olarak geldi. En çok da sorulara Monitoring and Controlling, Planning, Closing süreçlerinden ağırlıklı soru geldi.
f. Sınavda uzun parağraflı sorular yaklaşık %10-15 arasındaydı orta uzunlukta parağraf sorular %50 geriye kalan da 1-2 satırlık sorular kalıyordu.
g. PMI’in context’inde bulunan terimler, soru tipleri, konu başlıklarını çok iyi bilmeniz gerekiyor bunlar soru olmasa bile önünüze soru yanıtı olarak gelebiliyor doğal olarak bilmezseniz çözüm hakkında doğru seçenek o olmasa bile şüpheye düşüyorsunuz.
h. Sınavda critical path, network diagram hakkında hatırladığım kadarı ile 5-6 soru çıktı.
i. CPI ve SPI hakkında ve bununla ilgili nerden baksanız 10-15 soru vardı. Burada ya CPI, SPI’yi sorup proje ne durumdadır diyordu yada bunların hesaplamalarının ele alındığı sorular vardı.
j. Benefit Cost Ratio ve bunun gibi hesaplamalarda 3-4 soru vardı.
k. Human Resource Management hakkında 8-9 soru vardı. Bunlardan 2-3 tanesi çatışma yönetimi üzerineydi. Riski devretme üzerine soru çıktı. Estimate To Complete hesaplama sorusu vardı.
l. Maliyet yönetimi, Risk yönetimi ve Procurement mutlaka bakılması ve bilinmesi gereken chapter’lar buralardan oldukça fazla soru çıktı.
m. Sınavda bir kaç Türkçe soruya baktığımda İngilizce karşılıklarını tam olarak karşılamadığını gördüm. Bu yüzden sınav esnasında her sorunun hem Türkçesi hem de ingilizcesini okumak zorunda kaldım emin olmak için. Burada bu yüzden fazla zaman kaybettiğimden 200 dk. olan sınava 10 dk. kala tüm soruları bitirip 9-10 soruyu reviem ettim. Review etmek için işaretlediğim yaklaşık 30 kadar soru vardı.
n. Sınav bittikten sonra review kısmında END düğmesine basıyorsunuz heyecanla beklerken 30-40 sn değerlendirme sürdü sonrası hemen Prometric’in sınav anketi vardı 8 maddelik sonrasında da tekrar END butonuna basınca “Congratulations …” biçiminde sınavı geçtiğimi gördüm. Sonrasında ilgili görevli sınav sonucunun çıktısını alıp mühürleyip tebrik edip size veriyor.
Öncelikle size teşekkür ederim Gökrem bey. Sınava girecek tüm arkadaşlara da başarılar dilerim.
Mehmet Barış Karakaya
Türk Telekom
BeğenBeğen
@Mehmet Barış Karakaya
Barış Bey,
Paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim ve tabiki başarınızdan dolayı tebrik ederim.
Yazdıklarınız pek çok kişi için yol gösterici olacktır.
BeğenBeğen
Gökrem Hocam merhaba,
Bende dün itibari ile PMP sertifikasını aldım, sadece eğitim değil sonrasında da verdiğiniz destek için teşekkür ederim
Mehmet ÖZDEM
Türk Telekom A.Ş
BeğenBeğen
Mehmet Bey,
Hayırlı olsun, aramıza hoşgeldiniz.
BeğenBeğen
Merhaba,
12 Kasım itibariyle ben de sonunda sınava girdim ve PMP oldum. Tüm yorumlara birkaç nokta eklmek istiyorum.
Aşağı yukarı herkesin belirttiği gibi sınav soruları fazlasıyla yoruma açık. Hatırlıyorum, Gökrem hocanın testlerinde de aynı tereddütü yaşamış hatta kendi kendime sinirlenmiştim. Ancak şunu gördüm ki soru çözdükçe bu tereddüt azalıyor. Ben açıkcası soru çözdükçe açıldım. Internetten bulabildiğim bütün soruları çözdüm.
Genel olarak internetteki sorular basit ancak eksikliklerimi görmek anlamında faydalı oldu. Bir iki kaynak ve Gökrem Hocanın soruları sınav sorularına çok yakın sorular.
Kesinlike ITTO lara ayrıca çalışmadım. Süreçlere çalışırken mantığını anlamaya çalıştım. 5-6 ITTO sorusu vardı ancak 5-6 sorunun harcanacak efora karşın gözden çıkarılabilecek bir rakam olduğunu düşünüyorum. EV ve Communication Channel sayısı hesaplaması gerektiren 25 kadar soru vardı. Özellikle EV hesaplamalarına dikkat edin derim.
Çalışma tüyosu olarak da, ben son bir hafta izin aldım ve çalıştım. İşe yaradı.
Herkese başarılar.
BeğenBeğen
Merhaba Gökrem Hocam,
26 Haziranda, zorlu bir 4 saatten sonra PMP sınavını başarıyla geçtim. Süre, hiç mola vermememe rağmen zor yetti ve rereview için hiç zamanım kalmadı.
Hazırlanırken kaynak olarak PMBOK ve Head First kitaplarından ve sizin verdiğiniz özet sunumdan yararlandım. Düzenli olarak hafta içi akşamları ve hafta sonu çalışmayla, 50 günde hazırlık çalışmalarımı tamamladım. Aynı anda iki kitaptan aynı konuları çalıştım, bu sayede daha çabuk oturduğunu hissettim.
Ayrıca tavsiyenize uyup bol bol soru çözdüm ve çok faydasını gördüm. Sizin verdiğiniz soruları 2 şer kez çözdüm, final setten ilkinde 65,5 ikincisinde 91,5 aldım, diğer setlerde aynı şekilde ikinci seriler ortalama 15 puan civarında yükseldi. Rita dan da çok soru çözdüm ve faydasını gördüm. Sınavı alacak herkese Türkçe desteği seçmelerini tavsiye ediyorum ben faydasını gördüm.
Emekleriniz için size çok teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Hakan Kılıçarslan
Türk Telekom A.Ş.
BeğenBeğen
Merhabalar,
Daha dakikalar öncesinde PMP liğe adım atmış bulunuyorum 🙂 sınavla ilgili deneyimlerim çok rahat ve kolaydı diyemeyeceğim malesef.. Sınav oldukça zordu. Hiç hesaplama sorusu gelmedi ve tamamı yorum sorusuna dayalıydı. Yeni kapsam değişiminden kaynaklı olarak zannediyorum hiç beklediğim gibi değildi soru dağılımı ve tarzı. Hazırlanırken pmbok, rita, heldman, headfirst hepsini taradım ve rita simülasyondan sorular çözdüm ama sorular hiç birine benzemiyordu. Soruların dağılımı da oldukça farklıydı paydaş yönetiminden çok fazla soru vardı.
Yorum sorusu çok fazla olduğundan dolayı da iki şık arasında kaldığım çok soru vardı. Ve hiç hesaplama çıkmamasına da açıkçası üzüldüm.
Sonuç olarak sınavı geçmiş olsam da sınava gireceklerin önerilen kaynaklara çok da güvenmemesi gerektiğini düşünüyorum, beklenti ve alışkanlık yaratabiliyor.
Ve son olarak sınavı tamamen türkçe olarak çözdüm gayet başarılıydı çeviri bu konuda ingilizce diye yormayın kendinizi. Pmbok türkçeden çalışıp arkasındakı sözlüğe çalışmanız türkçe terimlere alışık olmanız yeterli.
Herkese başarılar 😉
BeğenBeğen
Merhaba herkese,
Dün itibariyle ben de PMP ailesine katıldım. Sınavla ve çalışma süreciyle ilgili deneyimlerimi aktarmak isterim:
Mart ayında kurs aldım ve Mart sonunda Head First’e çalıştım. Ancak iş yoğunluğu nedeniyle 4 ay kadar çalışmalarıma ara vermek zorunda kaldım. Bu da PMP sınavı konularını düşünürsek çoğu bilgiyi unutmama neden olan bir süre oldu.
Temmuz ayında tekrar çalışmaya başladım ancak Mart ayındaki kadar verimli değildi bu süre zarfı. Yine de unutulması muhtemel konuları ve genel tekrar tamamladım.
Gökrem Hoca’nın notlarına, Head First’e ve biraz da PMBOK’a çalıştım ama PMBOK çok sıkıcı olduğu için bitiremedim 🙂
Sınav esnasında Mart ayındaki çalışmamın bir kısmını unutmuş olduğumu farkettim, fakat artık çok geçti 🙂 ‘Sınavı bitir’ tuşuna basmadan önce kazanma ihtimalimi %50 görüyordum çünkü iyi geçti veya kötü geçti yorumunu yapmak bu sınav için neredeyse imkansız. Tüm sorular yorum üzerineydi, 2 şık arasında kaldığım birkaç soru oldu.
Genel olarak konu dağılımı homojendi, özellikle şu konuya ağırlık vermişler diyemeyeceğim. PMI bakış açısını anladıktan sonra başarılmayacak bir sınav değil. Eğer 700-800 sayfalık kitaplar gözünüzü korkutmaz ve çalışmaya başlarsanız gerisi gelecektir eminim.
Gökrem Hoca’ma bize kısa zamanda yaptığı dönüşleri, sorularımızı bıkmadan cevaplaması, kısacası yardımları için çok teşekkürler. Herkese bu süreçte başarılar diliyorum.
Evşen UĞURLU
Türk Telekom-2016
BeğenBeğen
Merhabalar,
20 Temmuz’da girdiğim sınav sonucunda PMP olmaya hak kazandım. Sınav öncesi ve sırasındaki tecrübelerimi aşağıda toparlamaya çalıştım.
Sınav Öncesi:
PMP’ye sene başında girmeye karar vermiş sınav ve içeriği hakkında bilgi sahibi olmuştum ancak düzenli çalışma kararını 21 saatlik sınav hazırlık eğitiminden sonra verdim. Çalışmalara başlamam da eğitimden sonra bir ay kadar sürdü. Haziran ayının başından itibaren yaklaşık 1-1,5 ay içerisinde hazırlıklarımı bitirdim.
Benim için en önemli kaynaklar Rita ve İKG’nin özeti oldu. Bu süreçte Rita’yı iki kez okudum (İlkinde soruları çözmedim, ikincisinde okumanın ötesinde kavrama ve soru odaklı oldu) Rita’nın akabinde İKG’nin özetini eğitimde aldığım notlarla bir kaç kez üzerinden geçtim ve bu süreçte Gokrem hocanın bizimle paylaştığı deneme sınavlarına başladım. İKG’nin deneme sınavlarından ilk başlarda 1-17. Testler arasında 70-80 arası olan puanlarımı son zamanlarda 90-100 arasına, 18-25.testler içinde 40-60 aralığındaki puanlarımı da 70-90 aralığına taşıdım. Sınava son iki hafta kala tüm konuları Rita’dan ve İKG’den bitirmiş, proses haritasını, teorileri, formülleri ve genel hatlarıyla girdi/çıktı tablolarını öğrenmiştim. İKG’nin 20’lik deneme sınavlarında iyi seviyelere gelince beklemeden kendime de bir sınır koyabilmek için sınav tarihini aldım.
Son iki haftayı da tamamen deneme sınavı, ITTO ve eksikliğini hissettiğim konuları Rita’dan üzerinden geçmekle bitirdim. Bu süreçteki hazırlığımın sınavı geçmede büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Özellikle son 3 gün ITTO’ya baya bir ağırlık verdim. Toplamda 1500’e yakın soru çözdüğümü düşünüyorum. Sınava bir hafta kala yaptığım İKG’nin 200 soruluk testinden %71 (75 sınırını aşamadım ama 7-8 soruyu dikkatsizlikten yanlış yaptığımı görünce moral bozmadım), Headfirst’ün 200’lük denemesinden %76, pmstudy 200’lük denemesinden %70, edwel’deki denemelerden %80-85 arası, Oliver lehman denemelerinden ise %65-70 civarı aldım. Oliver lehman’ın denemesi ortalamanın üzerinde zorlukta, Headfirst ve İKG ise ortalama zorlukta sınavlar diye değerlendiriyorum. (İKG Headfirstten biraz daha zor) Rita’nın bölüm sonu sorularını da bir tur daha çözdüğümde %80 civarı başarı elde etmeye başladım.
Sınav:
Sınava girilen yer oldukça uygun bir ortam kulaklıklar çok iyi ve bağlantınızı kesiyor. Üst araması ile sınava girdim salonda bir başka sınava gelen sadece bir kişi daha vardı. Sınav başladı ve ilk şoklar da geldi. İlk 10 sorunun hepsini işaretlemiştim dönmek için. Tamamen yoruma dayalı sorulardı ve şıklar arasında çok fazla kaldım. 20. sorudan itibaren bir kaç formüle dayalı kolay soru ve girdi/çıktı sorusundan sonra sınav biraz daha iyi gitmeye başladı. 200 sorunun üzerinden geçtiğimde 45 dk. kalmıştı ve işaretlediğim yaklaşık 40 soru vardı. 45 dakikada onları daha emin cevaplayarak bitir tuşuna bastım.
Dediğim gibi soruların çoğu yoruma dayalıydı ve uzun paragraflardan oluşuyordu, ayrıca şıklardaki herşey doğru gelebiliyor okuduğunuzda, ancak ilk yapılması gerekenin ne olduğuna process haritasını ve ITTO’yu düşünürek cevaplamanız gerekiyor.
· 2 Ishikawa
· 2 tane Pareto
· 3 tane Beta distrubition hesaplaması
· Yaklaşık 10 tane araç ve teknikten (Araç nedir diye sormuyor, olayı ve kullanılan tekniği anlatıp ne yapıldığının tarifini istiyor)
· 3-4 tane çatışma çözümü
· 3-4 tane kritik yol sorusu
· 3 tane EMV sorusu vardı.
Stakeholder ve communication management’tan baya bir soru geldi, beklediğimden fazlaydı bu konuları iyice çalışmak faydalı olur aksine çok fazla ağırlık vermemiştim. Ayrıca proje seçimi ile ilgili de oldukça soru vardı ancak onlar da yorum sorularıydı. Son olarak sınavı Türkçe destekli almıştım ancak ilk sorulardan sonra tamamen İngilizce üzerinden okudum, çevirilerde hatalar vardı ayrıca hazırlıkları İngilizce kaynaklardan yapınca hatırlamak/cevaplamak çok daha kolay oldu.
Tecrübelerim özetle bu kadar, Rita’nın PMI metadolojisini öğrenmek açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum ayrıca eğitim notları da başvurduğum en önemli kaynaklardan oldu. Herkese başarılar dilerim.
Ali Rıza Gülay, PMP
BeğenLiked by 1 kişi
Merhabalar,
06.02.2018 Tarihinde PMP sınavına girdim.Sınava girmeye 1 yıl kadar önce karar vermiştim fakat yurtdışı iş görüşmeleri araya giren başka durumlar nedeniyle hep ertelemek durumunda kaldım. Sınava parça parça çalışmak durumunda kaldım. Sınava gireceklere ilk tavsiyem parça parça çalışmamaları. Tarihi 3 ay önceden alın ve bir takvim çerçevesinde çalışın..
Sınava nasıl çalıştım:
1. PMBOK5’i Gökrem Bey’in videoları eşliğinde okudum. Yalnız okumak hem çok sıkıcı hamde PMBOK pek okuyarak akla yerleşecek bir kitap değil.
2. Rita V8′ i 2 kez okudum ve konu sonu sorularını çözdüm.Cevaplarını okudum.
3. Sınav öncesi 10 gün ciddi ciddi kamp yaptım. Hatta son 3 gün sanırım günde 12′ şer saat falan çalıştım. Bu son 3 günün çokta yararını gördüm.
4. Rita PM Fast Track programınında Başlatma,Yürütme ve closing sorularını çözdüm.
5. 100 soruluk 4 tane PMP sınavı çözdüm. Genelde 68 – 85 arası değişen puanlar aldım.
6. PMP Examp Prep isimli uygulamanın bütün sorularını çözdüm. Telefonumuz her an elimizde ve bu tür proğramlar çok çok yararlı. Benim gördüğüm en iyi ve free PMP sınav uygulaması. Birçok uygulama var fakat soru çözcem diyorsanız bunu ben çok beğendim.Soruyu doğru yanıtlayana kadar tekrar tekrar soruyor. Doğru bilin yada yanlış bilin cevabı açıklamalı olarak yazıyor..Ben sadece soru çözmek istemiyorum diyorsanız tüm konuların ,formüllerin yer aldığı ve 2200 soruluk cevaplı simulatörü olan PMP Exam Mentor’ e de göz gezdirebilirsiniz. Oliver F. Lehmanın 552 soruluk uygulmasını satın aldım ama sadece genel sınava yönelik olduğundan pekde kullanamadım.
7. Başlangıç, Yürütme ve Kapatma bölümlerini Kim Hedelman’dan tekrar edip risksiz sınava girmek istedim. Eğer zamanınız daraldı ve kendinizi tam hazır hissetmiyorsanız bu 3 bölüme asılın derim. Bende işe yaradı. Toplam 12/47 process ama yaklaşık 100 soru…
Sınav Deneyimim:
Uzun süredir hiç sınava girmemiştim. Sınavı, uykumu tam alarak gireyim diye, öğleden sonraya aldım. Tabii böyle olunca sınav merkezi full dolu idi. Sınav merkezi bence daha iyi olabilirdi. Ses kesen kulaklık baya başarılı ama yine bir sürü mouse’ ın sesi düşük tınıda hissediliyor ve dikkati çok azda olsa bozabiliyor. Tavsiyem yoğun olmayan sabah seanslarını tercih edin.
Deneme testlerinde de fark ettiğim sınavın ilk başlangıcında konsantrasyon sorunu yaşamam. Sonra adapte olup full konsantre devam edebilmem. Böyle bir sorun hissediyorsanız kesinlikle kendinizi şartlayıp full konsantre sınava girmeye çalışın.
Yukarıdan nasıl hazırlandımdan göreceğiniz gibi % 90 oranda ingilizce kaynaktan hazırlandım. Sınavda ise soruları Türkçe okudum. İngilizce’ ye cesaret edemedim. Bunun dezavantajı zamanı ucu ucuna yetiştirmek oldu.Bazı terimleri türkçe anlamadım, ingilizceye de bakmak zorunda kaldım. Türkçe oku ingilizce işaretlede bir konsantrasyon kaybına neden oluyor. Kesinlikle 200 soruluk ve sınav ortamındaymış gibi en az 2 tane test yapınki daha konstantre sınava girin. Bu hiç kolay değill çalışırken göreceksiniz.4 saat zorlama olmadan test çözmek hele belli bir iş yaşamından sonra çok zor.
Sınavda Neler Vardı (Önemli):
> 2 tane soru kick off meeting ile ilgiliydi.Kesinlikle bazı ingilizce sitelerde burdan soru çıkmaza aldanmayın ne zaman yapılır neden yapılırı çok iyi öğrenin.
> Project life cycle’ la ilgili bir durum sorusu vardı. Project life cycle’ ı Gökrem Bey’ den muhakkak ve dikkatli dinleyin..
> Project charter ve Project Plan arasında seçim yapmak gereken birkaç soru vardı. 2 sinin arasındaki ayrımı dikkatli çalışın . Genelde bilgi değil durum sorusu idi.
> Project charter’la direk ilgili kim sorumlu türü durum soruları da ayrıca vardı.
> En fazla soru gelen konu change management (Değişiklik yönetimi) idi. En az 20 civarında proje yapılırken bir paydaştan ( Müşteri, Ekip, Sponsor) dan bir değişiklik geldi ne yaparsınız kapsamında soru vardı. Değişiklik yönetimine çok çok iyi çalışmanızı ve çok fazla soru çözerek durum sorularına aşina olmanızı tavsiye ederim.
> Tedariklerin kapatılması ve projenin kapatılması senaryolarından da çok fazla soru vardı. Hem 2 si arasındaki ayrıma, hemde kapanış ne durumlarda yapılır senaryolarına çalışmanızı tavsiye ederim.
> Cost variance ve schedule varyans’ da 4-5 civarı soru vardı.Bütçenin üstünde,altında –
takvimin önünde arkasında senaryolarına hakim olarak sınava girmenizi tavsiye ederim.
> Isıkawa ve parato diyagramlarından 2 şer ve kontrol chart’ dan da 1 soru olmak üzere diyagramlardan 5 soru hatırlıyorum. Sorular bir durum verilip şu durumda proje yönetcisi hangini kullanmıştır şeklindeydi.
> Takım geliştirmeden 1 soru hatırlıyorum ama çok hazır olmama rağmen cevabtan emin olamayacağım kadar zordu.
Umarım tecrübelerim sınavda ve hazırlanmanızda işinize yarar.Gökrem Bey’ den eski işyerimde Proje Yönetimi eğitimi almıştım.Eğitimi çok beğenmiştim ama proje yönetimini yan iş olarak yaptığımdan çokta eğildiğimi söyleyemem. Hazırlanma sürecimde Gökrem Bey’ in videoları bana çok çok yardımcı oldu.Çok çok teşekkürler. Hakkını helal etmesini dilerim.
İngilizce kitaplardan oturmayan durumları Bloğ’undan makalelerinden okuyarak anladım. Eğitim merkezine çok uzak oturmasam kesinlikle hazırlık için kendisinden eğitim alırdım. Sınava hazırlık eğitiminin hazırlanma sürecini kısaltacağına ve hızlandıracağına inanıyorum.
Sınavı geçtim yazmayı unutmuşum.Planlama’ dan target, Yürütme ve Kapanış’ dan above target alarak geçtim. Başlatma’ dan anlamadığım şekilde kötü almışım. İzleme ve Kontrol ise hemen hedefin altında. İzleme ve kontrol’e son tekrar yapmamıştım sanırım ondan.
Gökrem Bey’ e çok teşekkürler.
Herkese Saygılar,
ERCAN ÇETİN
Telco Probing Sistem Yöneticisi, Bilgi Güvenliği İç Denetçi ve Eğitmen, PMP
BeğenBeğen
Merhabalar,
29 Ağustos 2018 itibari ile PMP sınavından geçerek sertifikayı almaya hak kazandım. Bu aşamaya kadar geçen süreden, sınavdan ve yaptığım çalışmalardan bahsetmek istiyorum. PMP sınavı öncesinde ara ara çalışmıştım. Fakat sınava girmemiştim. Sınava 2 ay kala ciddi bir sınav sürecine girdim. Rita ve Head First kitaplarına çalışmaya karar verdim. Öncelikle 2 kere Head First kitabını bitirdim.(bence pmp mantığının daha kolay anlaşılması için ilk olarak head first den çalışmak mantıklı) Head First’den Sonrasında Rita’ dan çalışarak konuları pekiştirmeye çalıştım. Her iki kitabında konu sonrası sorularını çözdüm. Bu sorular haricinde 1000′ e yakın farklı kaynaklardan soru çözdüm. Sınav öncesi Head First’ ün 200 soruluk testi çözdüm. Sınavda da Head First’ den aldığım sonuca yakın puan aldım.
Sınav soruları açıkcası zor değildi. Sınav bitişine 50 dakika kala tüm soruları bitirdim. Sınav soru zorluğu, Head First 200 soruluk testin zorluğuyla eş değer diyebiliriz. Yeni versiyondaki değişikliklerle ilgili de herhangi bir süreç veya agile sorusu gelmedi.
Sonuç olarak; PMP sınavı, disiplinli olarak çalışıldığı taktidirde herkesin rahatlıkla geçebileceği sınav olduğunu düşünmekteyim. Kendinizi hazır hissettiğiniz anda hemen yakın tarihe gün alarak bu işi bitirin:)
Herkese Kolaylıklar Dilerim.
Saygılarımla.
BeğenBeğen
Tebrikler. Aramıza hoşgeldiniz.
BeğenBeğen
Merhaba,
3 aylık bir çalışmanın sonunda 24.12.2018 tarihinde PMP sınavını tek seferde ve başarıyla geçtim.Bu 3 ay içerisinde öncelikle sadece hafta içi olmak üzere her akşam iş sonrası yaklaşık 2,5-3 saat Rita’yı okudum ve her konu sonrası internetten ve sizin verdiğiniz linklerden sorular çözdüm. Toplamda Rita’yı baştan sona 2 kere okudum ve son 2 hafta işten izin alarak evde kendimi kampa soktum ve işe gider gibi erkenden kalkıp her sabah 08:00 de oturup 17:00’e kadar (tabiki ara vererek) konu tekrarına, soru çözümlerine ve ezberlenmesi gerekenlere önem vererek çalıştım. Toplamda 1500 – 2000 arası soru çözmüşümdür. 100 ve 200 soruluk performanslarda %80 ve üzerinde aldığımda kendimi başarılı saydım ve bu motivasyonla sınava girdim.
Sınava gelirsek öncelikle İstanbulda Prometric Sınav merkezinin çok profesyonel olduğunu söylemem gerek. Sınav öncesi, esnası ve sonrasında hiç problem yaşamadım. Sınav gözümde büyüttüğüm kadar zor değildi ve sınava gireceklere Türkçe Dil Desteği almalarını tavsiye ederim. Bana çok fazla hesaplama sorusu denk gelmedi, gelenlerde karmaşık hesaplama içermiyordu. Süre yeterliydi ve işaretlediklerime dönüp bakmak için 10 dk.dan fazla sürem kalmıştı.
Sınavda Dephi Tekniği, Beta Dağılımı, Salience Model, Kontrol Grafiği (Control Chart), CPM, EVM gibi konularından sorular çıktı. Bunlar dışında Süreç Grupları ve Bilgi Alanlarında tanım yerine olay verip bu hangi süreç grubuna girer veya bu doküman hangi bilgi alanının girdisidir türü sorular çıktı. Agile ile ilgili 1-2 sorudan fazla çıkmadı diye hatırlıyorum. Sonuç olarak ben bu soruyu hiç görmemiştim diyeceğim bir soruyla karşılaşmadım.
Sınavı geçebilmek için programlı çalışmak ve bence oldukça fazla soru çözmek yeterli geliyor. Böylece sınavda çıkabilecek soru tiplerini ve nelere daha fazla ağırlık vermeniz gerektiğini anlayabiliyorsunuz. Soruları çözerken genelde %80 ve üstü başarıyı yakalıyorsanız uzatmadan hemen sınav tarihinizi alın ve girin derim.
Sınava gireceklere şimdiden bol şans ve başarılar dilerim.
Saygılarımla,
Ahmet Uğur Özsak
Intertech
BeğenLiked by 1 kişi
Aramıza hoşgeldiniz ve tebrikler.
BeğenBeğen
Merhaba Görkem Hocam,
Ben Udemy üzerinden sizin oluşturmuş olduğunuz Türkçe PMP hazırlık soruları paketini aldım. Ama daha ilk testte % 60 puan alınca moralim bozuldu.(Bu arada Head First kitabını bitirip, PIMBOK’a yeni başlamıştım)
Head First bölüm sonu sorularda % 90 larda performansım vardı. O yüzden sizin test sonucunda biraz hayal kırıklığı oldu. Gerçek PMP Sınavına göre zorluğunu nasıl kıyaslarsınız? Bir de Türkçe çalışma programım üzerine yorumunuz olur mu? Sınava 6 haftam var.
BeğenBeğen
https://www.udemy.com/course/pmp-turkce-soru-cozme-seti-pmbok-6-uyumlu/?couponCode=SINAV600
BeğenBeğen
Yukarıdaki linkte 3 adet 200 soruluk set var. Bir de bu soruları denemenizi tavsiye ederim.
BeğenBeğen
En az %75’i hedefleyiniz.
BeğenBeğen
Hocam çok teşekkürler, davetiye gerekiyordu linkte. Talepte bulundum.
Sorularınızda genelde birebir PIMBOK ifadeleri yer alıyor. Gerçek sınavda da bu şekilde mi oluyor?
BeğenBeğen
Evet, gelen geri bildirimlerden böyle olduğunu anlıyoruz.
BeğenBeğen
PMP sitesine üye olmadan sınav takvimini görmek mümkün mü aceba? Web sitesinden göremedim yardımcı olabilir misiniz?
BeğenBeğen
sınav eğer evden olursanız 7 gün 24 saat var. Bir sınav merkezine gidecekseniz, sınav ücretini ödeyince sayfa açılıyor.
BeğenBeğen
Teşekkür ederim
BeğenBeğen