PMP® Sertifikası Başvuru Şartları


PMP® Sertifikasına başvurmak için aşağıdaki konularda başvuru sahibinin sağlaması gereken bazı şartlar vardır.

1. Eğitim düzeyiniz. Yüksek okul veya Üniversite mezunları sınava girebilir.

2. Geçmişteki Proje Yönetimi deneyiminiz: PMI®, 2 veya 4 senelik temel üniversite eğitimine dikkat ederek başvuran kişinin proje yönetimi tecrübe sahibi olmasını ister.

* Yüksekokul mezunları için 7.500 saatlik proje yönetimi tecrübe sahibi olması

* Üniversite menzunları için 4.500 saatlik proje yönetimi tecrübe sahibi olması

Proje Yönetimi deneyimi herhangi bir projede ve herhangi bir konuda görev alarak, kazanılabilir. Örneğin, proje zaman yönetim, maliyet yönetimi, risk yönetimi gibi konular olabilir. Bütün bu bilgilerin PMI® tarafından denetlenebileceğini unutmayınız.

3. Proje Yönetimi konusunda aldığınız eğitimler: Proje Yönetimi üzerine 35 saat eğitim almış olmak gerekmektedir. Bu eğitimleri aşağıdaki kurum veya kuruluşlardan almış olmanız PMI® için yeterlidir.

* Üniversiteden

* PMI’ın oanyladığı bir eğitim ve danışmanlık firmasından (Registered Education Provider-REP)

4. Son olarak PMI web sitesinde başvuru formunun neticesinde sınava giriş ücreti olarak da kredi kartınızdan $555 çekileceğini bildirmek isterim. Sınavı kazanamazsanız bir sene içinde toplam 3 kere sınava girme hakkınız bulunmaktadır ve daha sonraki sınav ücretleri $405 olarak değişmektedir.

İstanbul Kurumsal Gelişim PMP Eğitim Takvimi

44 thoughts on “PMP® Sertifikası Başvuru Şartları

  1. Bilgi için teşekkürler.Fakat bu 4500 saatlik kısımda illaki projeyi yönetmiş olmak mı yoksa projeye dahil olmak mı gerekli?

    Like

  2. @pmp aday
    Projeye dahil olmak yeterli. Projelerde hangi görevlerle bulunduğunuzu beyan etmeniz gerekiyor. Bunun yanısıra, projelerde ortaya çıkarıdğınız ürün, ara ürün, hizmetin de neler olduğu sorgulanıyor.

    Like

  3. Merhaba,

    Denetim projeleri de bu kapsama dahil midir? Hem dış denetimlerin zaman yönetimi hem de şirket içi denetim projelerini dahil edebilir miyiz?

    Like

  4. @pmp aday 2
    PMI’ın bu konuda bir kısıtı yok. Size başvururken, bu projelerin başlatılmasını, plnlamasını,uygulanması, kontrolü v kapanışı ile ilgili sorular soracak. Eğer PMI’ın belirli başlangıç ve bitiş tarihi tanımına uygun olarak bu projelerinizi anlatabiliyorsanız, sorun yoktur.

    Like

  5. 35 saatlik eğitim için “üniversite”den de alınan eğitimlerin geçerli olduğunu yazmışsınız. Lisans programında proje yönetimi ile ilgili alınan dersler bu kapsama girmektemidir, yoksa sadece üniversitelerden alınan sertifika programları mı geçerlidir?

    Like

  6. @Neslihan
    Evet, son 5 yıl içinde ise aldığınız her türlü PY eğitimi bu kapsama girmektedir. Üniversitelerde sadece öğrencilere yönelik Proje Yönetimi için sertifika programı olduğunu bilmiyordum.

    Like

  7. 35 saatlik eğitimi internet üzerinden alabilir miyiz? Maliyeti konusunda da bilgi verebilirseniz sevinirim.

    Teşekkürler

    Özkan Öz

    Like

  8. Selamlar; benim sormak istediğim şey şu; içmimarlık okuyup, bitirme projesi aşamasında, çalışmaya başladım. Diplomamı henüz almamama rağmen tam zamanlı olarak 2 senedir çalışıyorum. Libya ve İstanbul daki şantiyelerde dizayn ofis mimarı ve içmimar olarak bulundum. Bu ”4500 saatlik proje yönetimi tecrübe sahibi olması” hususu , illaki diploma tarihinden itibaren olması mı gerekiyor yoksa, iyi bir tecrübe , kanıtlandığı takdirde diploma olmaksızın sayılabilir mi?

    Like

  9. merhaba,
    giris sartlarindaki 4500 saatlik proje tecrubesi icin projede calisiyor olmanin yeterli oldugunu belirtmissiniz. benim merak ettigim bu calisma suresinin PMP tarafindan nasil denetlendigi. sinava girmek icin, 4500 saatin hepsi ‘su tarih araliginda su projenin su kismiyla ilgilendim’ diyerek bir rapor olusturup PMP denetcilerine mi iletiliyor. ben 2007 den beri calisiyorum. calisma sureme bakinca 4500 saatlik tecrubem var ama bu sureyi yaptigim projelerle nasil iliskilendirmem dogru olur, fikirlerinizi rica ederim.tesekkurler.

    Like

  10. Merhaba,
    Yükseklisans tez projeleri de uzatmalarıyla birlikte bu süreye dahil edilebilir mi? Bunun yanında günlük yada haftalık çalışma saatinin sınırı varmıdır?

    Like

  11. Merhaba,

    Istanbulda endustri muhendisliginde lisans egitimimi yaparken, yazlari 3 aylik staj egitimlerini de 4500 calisma saati sartinin icine dahil edebilir miyiz? Ben su an USA deyim ve bu burada yuksek lisans egitimi gecen yil tamamladim. Eger yapmis oldugum stajlari bu sure icine dahil edebiliyorsam 4500 saatlik sarti yerine getirmis oluyorum. Diger bir sorum ise, basuru surecinde bu zamana kadar calismis oldugum firmalardan herhangi bir belge ve dokuman almama gerek var midir?

    Like

  12. Merhaba,
    Bu staj süresini dahil edemezsiniz.

    Başvuru esnasında bu dokümanlara gerek yok hatta hiç gerek olmaya da bilir fakat denetime düşerseniz o zaman ilgili belgeri toplayıp, göndermeniz gerekir.

    Like

  13. Merhabalar,

    Alinan proje yonetimi egitiminin 35 saatlik oldugunun belgelenmesi beklenmekte midir? Benim aldigim sertifikali egitim 32 saatlikti, ancak buna ek olarak farkli etkinlikler kapsaminda bir kac saatlik, bir gunluk bir takim egitimlere katilmisligim da var. Bu durumda ili farkli egitimi birlestirerek 35 saate tamamlayabiliyor muyum? Sertifikali egitimlerin uzerine katildigim egitimler sertifikali degil, bunu nasil belgelemem beklenecek bu durumda?

    Like

  14. Eğer denetime düşmesseniz, sorun yok ama denetime takılırsanız, o zaman kalan 3 saatlik eksik süre için belge sunmanız gerekecektir.

    O bir günlük takım eğitimini organzie eden kurumla görüşüp, en azından bir A4 kağıdına (antetli) ilgili eğitime … tarihinde katıldığınıza dair bir ifade yazdırmanızı tavsiye ederim.

    Like

  15. Merhabalar Gökrem Bey;
    Sitenizi olabildiğince detaylı olarak inceledim. Ben çevre mühendisliğinden yeni mezun bir mühendisim. Sadece 1 yıllık bir deneyimim mevcut. PMP sertifikası almak istiyorum ama bunun için bir deneyim gerekiyor. Biz şuanda bi projeye başlayacağız ve bu projede teknik anlamda proje yöneticiliği yapacağım. Proje 3 yıllık bir proje. sanırım gerekli saati kurtarıyor. Ama bunu nasıl belgelendirebilirim ve PMP sertifikası almam boyunca neler yapmalıyım?

    Teşekkür ederim.

    Like

  16. Merhaba Ceyda Hanım,

    3 yıl sonra gerekli deneyim saatini kazanmış olacaksınız. Bu bigiyi PMI’ın sitesine sınav başvurusu esnasında beyan ediyorsunuz. Bunun haricinde 35 saatlik de PY konusunda eğitim almış olmanız gerekiyor. Eğitim konusunda İstanbul Kurumsal Gelişim olarak gerekli desteği sunabiliriz.

    Öncelikle PY konusunda bir fikir edinmeniz için size 2 günlük Temel PY eğitimimize katılmanızı tavsiye ederim. İhtiyaçlarınıza göre farklı eğitimleri bu 3 yıla yayabilirsiniz. Yani bu 3 yıllık deneyim kazanacağınız süre içinde metot anlamında da kendinizi geliştirirseniz, sınavı çok zorlanmadan geçebilirsiniz.

    Eğitimlerimizle ilgili detay bilgiyi http://www.projeyonetimi.com – 216 456 60 50 – Naci Gökçe Bey’den de alabilirsiniz.

    Şimdiden başarılar

    Like

  17. Cok tesekkur ederim yardimci oldugunuz icin. Naci Gokce Bey ile en kisa zamanda iletisime gececegim.

    Iyi calismalar.

    Like

  18. Gökrem Bey Merhaba,

    2007 yılı içerisinde İKG’de Proje Yönetimi Sertifika Programına katılmıştım. O dönem PMP sınavı için hazırlanamamıştım. şİmdi sınava katılmak isitoyurm bu tarihte aldığım eğitim yeterli olur mu yoksa tekrar 35 saatlik bir eğitim almam gerekir mi fakrlı 2 yerde her ikisininde doğru olduğunu açıklayan bilgi le karşılaştığım için emin olamadım. Bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.

    Like

  19. Merhaba,

    Sınava giriş şartı açısından bizden aldığınız 35 saatlik eğitim yeterlidir. Ayrıca bir daha PY konulu bir eğitime girmenize gerek yok. Bilgilerinizi tazelemek isterseniz, kendi tercihinizdir tabiki ama zorunlu değilsiniz.

    Sınava kendiniz de hazırlanabilirsiniz veya bizim 3 günlük PMP Sınav Hazırlık eğitimlerine de katılabilirsiniz. Sınavınızda şimdiden başarılar diliyorum.

    Like

  20. merhaba ben bu sene iktisat bölümünden mezun olacağım fakat yazılanlardan pek bir şey anlamadım bizim bu sertifikayı alabilmemiz için bir projede görev almamızmı gerekiyor nasıl bir projede yada ? 5 aylık stajım var mesela,açıklayıcı bilgi verebilirseniz çok iyi olur.

    Like

  21. Merhaba,

    Bu sertifika için 4500 saat deneyim gerekiyor ve bu deeyim profesyonel anlamda projelerde görev alarak, oluyor.

    Bu yüzden sizin için henüz erken diyebiliriz.

    Like

  22. Görkem bey merhaba, bilgiler için teşekkür ederiz. Sanıyorum artık Türkçe olarak da girebiliyoruz sınava. Benim 2 sorum bulunmakta:

    1. Proje deneyimlerimiz okuduğumuz üniversiteden önce gerçekleşmiş ise bunları saydırabilir miyiz? Yani üniversite okurken iş hayatına atılmışsak.
    2. son maddede belirtiğiniz cümlede “toplam 3 kere sınava girme hakkınız bulunmaktadır ve daha sonraki sınav ücretleri” kısmında biraz kafam karıştı. Ben bu cümleden şunu çıkardım doğru mudur? $555 verip sınava girme hakkı satın alıyoruz ancak sınavdan başarısız olursak 1 sene içinde ücretsiz olarak 3 kere daha sınava girme hakkımız oluyor ancak bunlarda da başarısız olursak tekrar ücret ödemek zorunda kalıyoruz ve bunun bedeli de $405 ve bunda da 3 sınav hakkı elde ediyoruz.

    Teşekkürler

    Like

  23. Merhaba Volkan Bey,

    Gökrem Bey, eğitimde olmaları nedeniyle milinizi bana ilettiler. Sorularınızla ilgili size ben yardımcı olmaya çalışacağım.

    PMI, proje deneyimine ilişkin koşulunda, son 8 yıldaki deneyimlerinizin 4.500 saat olmasını istiyor. Üniversite öncesi deneyimleriniz 8 yıl öncesine dayanıyorsa, PMI, bu deneyimlerinizi dikkate almaz.

    Bununla birlikte, PMP Sınavı’nda başarısız olmanız ve aynı yıl içerisinde 2. ve 3. kez sınava girmeniz halinde, daha az olmak üzere yeniden sınav ücreti ödemeniz gerekmektedir. Başarısız olduğunuz ilk sınav sonrasında, aynı yıl içerisinde gireceğiniz her bir sınav öncesinde PMI üyesi olmanız halinde 275 $, PMI üyesi olmamanız halinde ise 375 $ sınav ücreti ödemeniz gerekmektedir.

    PMP Sınavı Başvuru Ücreti
    Tekrar Sınav Ücreti
    PMI Üyeleri İçin
    $405,00
    $275,00
    PMI Üyesi Olmayanlar İçin
    $555,00
    $375,00

    ÜYELİK ÜCRETLERİ
    Normal
    Öğrenci
    PMI Üyelik Ücreti (1. yıl)
    $129,00
    $40,00
    PMI Üyelik Uzatma Ücreti (1 yıl)
    $119,00
    $30,00

    Sorularınız için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

    Saygılarımızla,
    Zeynep Selen Demirtaş
    Satış ve İş Geliştirme Uzmanı
    —————————————————
    İstanbul Kurumsal Gelişim Dan. Eğit. Hizm.
    Tel: +90 216 456 60 50 (pbx)
    Fax: +90 216 455 56 15

    Like

  24. Merhaba

    AR-GE 2 sene arge proje yürütücülüğü yaptım. Bu sertifikayı alabilirmiyim

    Like

  25. 4500 saat, 8 saate bölündüğünde 2 yıl 3 ay gibi bir süre yapıyor. Biz genellikle 2,5 sene diye ifade ediyoruz.
    2-3 ay sonra hazırlıklara başlasanız, hazırlıklarınızdan 2-3 ay sonra da sınava girmiş olursunuz.

    Şimdiden başarılar.

    Like

  26. Merhabalar,

    Var olan proje yönetim deneyimimizi nasıl belgeliyoruz? Ölçüt olarak ne sunulması bekleniyor?

    Teşekkürler.

    Like

  27. Merhaba ben işletme mezunuyum su anda da calısıyorum yalnız yurtdısında project management masterı yapacağım.dondugumde bu sınavı almak ıstıyorum ama gereklı gorulen 4500 saatı tamamlamıs oluyor muyum?

    Like

  28. Merhaba,

    4500 saat proje çalışmalarına katıldığına dair kurumun antetli kağıdına yazılacak bir dilekçe örneği var mı? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

    Like

  29. Hayır, elimde böyle bir standart yok. Üzgünüm ama kimliğinizi belirten bir cümle ile sizin kaç saat hangi projelerde yer aldığınızı gösteren bir belge olması yeterli oluyor.

    Denetime mi düştünüz?

    Like

  30. Gökrem Bey Merhaba,

    Ben yeni mezun bilgisayar mühendisiyim ancak okul öncesi yaklaşık 1.5 sene proje yöneticiliği yaptım .Şimdi iş analist uzmanı olarak başka şirkette göreve başladım.

    Üniversitedeyken yapılan çalışmalar,total de 2.5 sene olarak öngörülen zamana etkisi olabilirmi?

    İyi Çalışmalar.

    Like

  31. Evet saydırabilirsiniz. Zaten eğitimlere katılıp, hazırlanmaya başlasanız gerekli olan deneyim için gerekli süre geçmiş olur. 2 sene 3 ay civarında 4500 saat dolar.

    Like

  32. Merhabalar,

    20 aydır medya şirketinde proje operasyonlarında çalışmaktayım. İstatistik mezunu oldugm için proje yönetimi eğitimlerinde verilen pek çok konuyu ders olarak aldım (pert analizi, yöneylem araştırması, optimizasyon vs ) bunlar sınava girerken ya da olası denetime düşme halinde ne derece işimi kolaylaştırır. Ayrıca PMP sınavına kendim hazırlanmak için kurumunuzdan temin edebileeğim kaynak kitap mevcut mudur? Eğitim almadan sadece danışmanlık hizmeti veriyor musunuz?

    Like

  33. Merhaba,
    Ben 7 yıldır inşaat sektöründe aktif olarak planlama ve teknik ofis bölümlerinde çalışıyorum. Bunun yanı sıra Yüksek lisans yaptım ve şu anda da doktorada tez aşamasındayım. 4500 saatlik önşart koşulunu sağlamış oluyor muyum? Bunun için daha önce çalıştıım firmalardan yazı vb. bir döküman almam zorunlu mu yoksa sadece denetime düştüğümde mi bunu almam gerekir. Bilgi verebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler

    Like

  34. Merve Hanım,
    4500 saatlik şart 2 sene 3 ay gibi bir süreye karşılık gelir. Bu durumda bu şartı çoktan sağlamışsınız.
    Eğer sınava başvurur ve denetime düşerseniz, beyan ettiğiniz çalışmalarınız hakkında eski firmalarınızdan yazı almanız gerekir fakat son 2,5 yıldır mevcut şirketinizdeyseniz, o zaman eski firmalardaki deneyimlerinizi yazmanıza da gerek yoktur.

    Like

  35. Merhaba,

    Ben Fizik dalında 2 sene boyunca tezli yüksek lisans yaptım. Şu an da da hali hazırda bir inşaat firmasında procurement administrator olarak 10 aydır çalışmaktayım. 4500 saatlik önşartı sağlamış olur muyum? Şimdiden teşekürler.

    Like

  36. Merhaba,

    Birkaç yıl önce ön koşullardan olan 35 saatlik PMP eğitimimi tamamlayıp sertifikamı aldım ancak sınava giremedim. Bu sertikanın geçerlilik süresi var mıdır acaba, eğitimi tekrar almadan sınava girebilir miyim?

    Teşekkürler

    Like

  37. Yasemin Hanım, eğitimin süresi yok. Sürekli geçerlidir fakat PMBOK 6’a geçildiği güncel bilgiyi almanız için eğitimi tavsiye ederim. 0216-456 60 50 den eğitimlerimizle ilgili detay bilgi alabilirsiniz.

    Like

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.