
Kurucu sendromu, kurucunun şirketin kuruluşundan sonra orantısız güç ve nüfuzu sürdürmesi ve çok çeşitli sorunlara yol açması zorluğudur.
Kurucu sendromu aşağıdaki belirtileri gösterebilir.
- Organizasyon güçlü bir şekilde kurucuyla özdeşleştirilir ve bunun bazen kurucunun egosuyla ilgili olduğuna inanılan bir sonuçtur.
- Daha standart bir davranışa kıyasla saplantılı liderlik tarzı.
- Otokratik karar alma: Kurucular, büyük ve küçük, erken kurulan şirketlerde tüm kararları resmi bir süreç veya başkalarından geri bildirim olmaksızın alma eğilimindedir. Kararlar, çok az ileriye dönük planlama ile kriz modunda alınır. Personel toplantıları genellikle birlikleri toplamak, durum raporları almak ve görev atamak için yapılır. Sınırlı veya tamamen profesyonel gelişim eksikliği olan hedefler üzerinde çok az anlamlı stratejik gelişme veya ortak yürütme anlaşması vardır. Tipik olarak, yerinde küçük bir organizasyonel altyapı vardır ve orada olanlar doğru şekilde kullanılmaz.
- Şirketin genel resmini korumak ve geliştirmek yerine, konuyla ilgili çalışanları veya meslektaşları kontrol ederek daha yüksek düzeyde mikro yönetim.
- Girişimciler, yüksek düzeyde önyargı (örneğin aşırı güven) gösterir.
- Bir ardıllık planı yoktur.
- Kurucu, organizasyon olgunlaştıkça değişikliklere uyum sağlamakta zorlanır.
- Liderlik ekibinin ve şirketin kültürü, başarı veya başarısızlık için önemli bir rol oynar.
- Genellikle kurucunun fikri, şirketin ilk işinin ve müşterilerinin merkezinde yer alır, böylece pazar değişirse, ilk fikre olan ihtiyaç ortadan kalkabilir.
- Kilit personel ve yönetim kurulu üyeleri genellikle kurucu tarafından seçilir ve genellikle kurucunun arkadaşları ve meslektaşlarıdır. Görevleri, misyona liderlik etmek yerine kurucuyu desteklemektir.
- Personel, beceriler, örgütsel uyum veya deneyimden ziyade kurucuya olan kişisel sadakatleri nedeniyle seçilebilir.
- Genellikle organizasyondaki zorlukları çözmek için işe alınan, profesyonel olarak eğitilmiş ve yetenekli çalışanlar, etkili ve profesyonel bir şekilde katkıda bulunamayacaklarını fark ederler.
Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Founder%27s_syndrome
Eğitimlerimiz için İstanbul Kurumsal Gelişim’in Web Sitesini Ziyaret Edebilirsiniz.
Youtube Üzerindeki Videolu Eğitimleri Buradan İnceleyebilirsiniz.